05 veebruar 2023

Rahutu

Kell on veerand 3 öösel. Minu jaoks päris hilja... Eeter on myra täis. Kõrvus vilistab, sisiseb ja heliseb tiibeti laulvaid kausse, peas jookseb nimekiri tegemata töödest ja rõõmsast ootusest homse päeva suhtes. Mu õhtud on alati rõõmsad, aga omamoodi halvatud, sest ravumid. Keha on juba puhkerežiimis, aga aju on nii rahul ja rõõmus, kui ta veel olla saab. Ja vastupidiselt spetsialistide ootustele ma ei maga, vaid kuulan kõrvus vilistavad raadiojaamu ja vaatan vaimusilmas kordamööda mitmeid erineval moel poolikuid, peaaegu lõpetatud ja napilt alustatud töid, selle asemel, et viisakalt ravile alluda ja tududa. Kyll magaks, aga see raadjo.
Head inimesed on siin ja seal lahkelt jaganud erinevaid aktiivsus- ja tähelepanuhäireid avastada aitavaid teste ja kirjeldusi. Kui kedagi huvitab, siis ma skoorisin maksimumpunktid. See tähendab, et peaks nagu abi või ravi otsima, aga tänase teadmise juures ytlen, et mulle pole seda enam vaja. Ma olen oma elu juba ära elanud ja meie regioonis niigi kättesaamatute spetsialistide tagaajamine on kõigile osapooltele mõttetu lisakulu - kurat võtaks, leidke ometi lastelegi neid spetsialiste, mul on oma puudega lapse asjus seetõttu terve rida asjaajamistraumasid, aitab neistki. Mina olen kogu elu, tegelikult synnist saadik, ilma igasuguse toeta, väljaspool yhiskonda vingerdades, pidanud sellega hakkama saama, minu vanuses tekitab igasugune "abi" ja "tugi" ainult segadust ja praegu on tähtis ainult see, et saaks ilma suuremate seiklusteta õhtale. Päeva, aasta, elu. Ainus asi, mis mind on reaalselt aidanud, on Selle Majaga kohtumine - ma saan lõpuks ometi elada ilma vajaduseta peidus olla ja surmahirmuta, ja teadmisega, et see siin on Minu Koht ja keegi ei tule niisama siia seadusi tegema või vale näokuju pärast mitmekylgselt ja leidlikult karistama. Muidugi ei saa eelnevat elu unustada ja mälust kustutada, aga pikad vahemaad ja palju aastaid tõesti on kerge ravitoimega. Ja raviv on ka synnist saadik kaasas käinud teadmine, et mida iganes ma ka ei tee, see ei kõlba kuskile, ja vaenulikele kodanikele meele järgi olemise katsed on mõttetu pingutus. Parem on Neist võimalikult kaugel olla ja mitte nende tujudest sõltuda. Ja nad ongi kaugel, ma hoolitsen selle eest. Ainus inimene, kellele ma siinkandis meele järele pean olema ja jumala eest, mitte ennast lõdvaks laskma, olen ma ise, sest sellest oleneb, kas meil on kapis soola, tuba soe ja rattad all. Loomulikult on mul põhjust sygavalt rahulolematu olla, aga siis pean jõuga meenutama oma veteranistaatust ja võimalusel  majapidamisest mõne oma noorema koopia yles otsima. Hämmastaval kombel nad mõnikord isegi saavad aru, mis ma neile räägin. Hämmastav on ka see, et nad tegutsevad autonoomselt, mõistuspäraselt ja liigiomaselt, ja eriti hämmastav - nad ei ole vaenulikud ja ohtlikud nagu ylejäänud inimkond. Muidugi nad puutuvad inimkonnaga kokku, see õpetab neile omi systeeme ja on ainult aja kysimus, millal lugupeetud esivanem mõttetuks inimvaremeks tunnistatakse ja mis kõik siis edasi saab. Ärge kysige, ma tõesti ei tea. Aga ma tean, mis saab homme - on pyhapäev, ma ei lähe kodust välja, vaid varitsen pingsalt, millal minu tuumakytte allikas pilvede tagant välja paista suvatseb, selle käigus kärutan puid, koon pätikindaid, hooldan veevärki, toidan, pesen ja kasin neid, kes sellega ise hakkama ei saa, ja õhtul, kui peaksin korralikult raviskeemi järgi magama, kuulan vilistavat pearaadjot ja protsessin peaarvutiga, mis programme normaalselt lahti ja kinni ei hoia.
Hyva lugeja rõõmuks ilus suitsune keskpäevapilt jaanuari keskkohast, kus sygavalt armastatud ja oodatud pääväkene veel väga kõrgelt lennata ei viitsi. Vähe kyll, aga asi seegi.

2 kommentaari:

Lendav ütles ...

Teretulemast klubisse, jah. Ma kahtlustan, et kunstikooli jõuavadki peaasjalikult need, kellel antud jooned tuntavamad on, kui tavapopulatsioonis keskmiselt. Ja eks inimene otsi ikka endasarnaseid, seepärast pole ime, et ühes sõpruskonnas suurema osa seltskonnast sarnaste diagnoosidega üle saaks külvata.

Päikest meile (praegu just paistab ja aitab natukenegi dopamiini toota)!

mustkaaren ütles ...

Dopamiin muteada mõjutab ka sydame ja kopsude tööd.