27 september 2019

Aju augud

Tegin lapsele kooli jaoks ykspäev yhe sygiseteemalise luulutuse. Õhtune aeg, ravumid juba võetud ja silmake und täis, laps tuleb suure murega, et ei oska laulu teha, emme, aita. Emme keerab ennast kirjutamiseks kõhuli, vaatab yhe silmaga paberit ja teise silmaga öökapil, ee, basskitarri kombovõimul asetsevat raamatuhunnikut ja teatab: Minu isiklikul ajul on tööpäev läbi, nyyd teeme Ott Arderit. St panen kirja ja peksan värsimõõtu iga esimese mõtte, mis pähe tuleb. Nii saab ka tehtud. Protsess näeb välja nii, et panen kirja 2 rida, ajutöö seiskub ja silm vajub kinni. Laps muutub rahutuks ja nõuab kirjatööd. Kirjutan veel 1 rea ja hakkan sellele sobivat paarisriimi leiutama, aga poole peal jään magama. Laps ajab mu jälle yles. Siis avastan, et vaja on parandada. Parandan yhe rea värsi ära ja pean teist riimipaari ka kõbima. /Protsess kordub veel yhe salmi jagu./ Pärast mõningast mässamist loen asja 2 eri hääletooniga ette ja me otsustame, et käib kyll, liiga hea ei tohi ka olla.
…..
Lehed hakkavad värvuma puudel
Juba teravad hambad on tuulel
Taevas on pilved ja tee peal lombid,
kummikud jalas, neis tujutult longid

Kolletuv muru on hommikul härmas
Linnud su pea kohal rivis ja parves
Lendavad ära, sest nemadki teavad -
Sygiste järel on alati talved

Järgmisel päeval tuli lapse klassijuhataja juttu vestma ja muuhulgas ytles, et laps kirjutas toreda luuletuse. Ma kardan, et ta on mu veidrate hobidega rohkem kursis kui võiks arvata.
…..
Täna hommikul istusin kohvitoobiga maha, et panen yhe maru hea värsi kirja. Panin youtubest sobiva instrumentaalmuusika, avasin kirjutusprogrammi ja avastasin, et laul on kadunud nagu ämblik tuules. Jälle.

4 kommentaari:

Morgie ütles ...

Nunnu lugu.

Marfa ütles ...

Mul on luuletustega nii, et kui kohe üles ei kirjuta, siis … jah, kadunud sõnade maailmas nad kuskil ehk on, aga minu peas enam kindlasti mitte.

Futu ütles ...

Poisil oli viiendas klassis ka vaja kodus üks lulla teha. Õpetaja oli tõeline oma aine fanatt ja palus luuletuse teha kevadest ning mõne tuntud eesti poeedi stiilis. Paras pähkel mullegi, no võtsime Visnapuu. Lulla sündis järgmine:

Puudel pungad ille-alle
Meie lammas toonud talled
Ille-alle, ille-alle
Rõõmus perenaine Malle

Teist salmi ma ei mäleta, aga see oli sarnases võtmes.
Õpetaja olla itsitanud, poisile viie pannud ja palunud ema tervitada.

mustkaaren ütles ...

Õpetajad on targad, nad näevad aja ja ruumi taha :)