18 mai 2012

Õieline aeg

Selle ploomilise istutas abikaas meie maja taasasustamise aastal e 1.5.2004.
Need kollaseid lahtise luuseemnega ploomivilju andvad puud pärinevad tema kadunud isa aiast.  Sordinimi on legendaarselt teadmata.
Eelmisel aastal puukesed, 2 tykki, õitsesid, õige natuke, leidsin ka 1 (yhe)  vilja. Sel aastal õitsetakse väga tublilt ja kaunilt.
Mul on veel katsetamise mõttes toodud vanaonu lilla ploomi puid,  juurevõsu. Sel aastal õitseb yks ebamõistlikult tugeva kasvuga vanaonuploom. Eks näis, millega meie ploomid sel sygisel rõõmustavad.


10 kommentaari:

haavaemand ütles ...

Kollane omajuurne võiks olla 'Liivi Kollane Munaploom'.

haavaemand ütles ...

Lillad omajuursed peaksid olema 'Noarootsi Punane' ja 'Hiiu Sinine'.
Noarootsit nimetaksin ma roosaks. :)
Kah omajuursed.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

tõenäoliselt jah Liivi kollane munaploom jah aga viljumiseks on neil vaja soovitavalt kreeki kõrvale tolmlemiseks, teiste ploomisortide jaoks nad õitsevad liiga vara

Anonüümne ütles ...

Noarootsi punane ja Hiiu sinine tegelt ongi suureviljalised kreegid ja Munaploomile eriti Noarootsi väga hea tolmeldaja.
Hiline

notsu ütles ...

Kas Liivi kollane on alati omajuurne?
Mul aias on ühe sellise vana puu ülemised suured puuväärsed harud välja läinud, aga ta ajab praegu alt otsast usinalt võsusid, nii et kas on loota, et need võsud hakkavad kunagi samu kollaseid ploome kandma?

haavaemand ütles ...

Tore - mul ongi Munaploom ja Noarootsi mestis. Kui puukesed kosuvad, saab palju ploome. :)

MUHEDIK ütles ...

Nii räägitakse jah, aga praktikas õitsevad nii Hiiu Sinine kui Noarootsi tavaliselt veidi varem, ja see Muna jääb ikkagi tolmeldamata. Meil on lausa ühte auku istutatud, aga saaki sellelt kollaselt saab ikka haruharva.

Anonüümne ütles ...

Praktikas õitseb ka enamvähem ühel ajal, paar päeva ainult vahet ja kui istutda Munapoloomist põhja poole, siis pole sedagi vahet.
Aga mina vahetasin Noarootsi Kihelkonna vastu, see ka hea tolmuandja ja viljad suuremad-maitsvamad. Mul mõlemad Liivi kollased - nii omajuurne kui alusel (õitseb natuke varem), lisaks ka Polli munaploom, tolmutajaks nii Kihelkonna kui ka Renklod Haritonovoi. Aga natu Noarootsist hilisem õitseja ja hea tolmuandja Munaploomile on ka Märjamaa (natuke suuremate ja maitsvamate viljadega)
Jummel, ma istutasin veel 4 ploomi olemasolevatele lisaks.

Aga need munaploomid ongi perioodilised kandjad ja kui neid palju küljes, on ka herilasi palju küljes :)
Hiline

mustkaaren ütles ...

Suur t2nu!
Neid kollaseid on mul 2, siis on samas aiasopis veel 4 VIST sama kollast 2mma aiast, need on palju nooremad ja sel aastal on neilgi esimesed yksikud 6iekesed, ja 3-4 v2iksemat lillat, mis kasvavad viirpuuheki l2hedal ning vajavad soodsamasse kohta ymberistutust, neilgi on m6ned 6ied. Ja noorte ploomidega yhevana, 6-aasta tagune istutus, kreegipuu on teistest lopsakam ning 6itseb lausa hullunult. Loodetavalt leiavad Munaploomid sobiva tolmu ja tolmeldajad.
Kui eelmisel aastal tuli meie majja varju otsima 4 mesilassylemit, siis sel aastal mesilasi lendlemas n2inud ei olegi. Huvitav. Maalehes kirjutati, et mesilased surevad arusaamatul viisil, mul on mesimummidest kahju.

Kimalane ütles ...

Oh kui palöju infot! Just on plaanis uusi ploome osta. Läksid välja nad ja ka kirsid, marjapõõsad.