03 mai 2012

Koerakesed aknal, veel kynisme

Yhel hetkel l6peb pime, kylm ning raske talv ja saabuv kevad paneb mahlad jooksma ja tokerdanud elusolendid tulevad p2ikese k2tte toitu ja meelelahutust otsima. Looduse elustudes asuvad ka k6ik kaupmehed agaralt ning meelalt meie rahakoti suunas viiplema. Ja meie vastavalt oma isiksuse primitiivsusele v6i, vastupidi, harituse mitmekylgsusele, anname neile ka j2rele.
Olen aiakaubandusv6rgu tegemisi j2lginud vist juba 8 aastat. Meeldiv n2ha, et kunagised kallid eksoodid on t2na ypris k2ttesaadava hinnaga ja m2rkimisv22rse valikuga - eks taimede myyjad teavad, et kui aednik on temalt teatud sordid ostnud, siis j2rgmisel hooajal ootab ta juba uusi ja huvitavamaid, ja et kuna eestlane on alles paar p6lvkonda tagasi omaenda maast toitunud, siis ta ootab, et sibulateriiul poes ei valmista talle hinna suhtes eemalepeletavat pettumust, seega ei saa temale myya taimejuurikat kuningas Arthuri-aegse postmargi hinnaga ega konditsioonis, mis n6uab taime elustamiseks korralikke keemiateadmisi ning laborit. Kaupmees pakub aastal 2012 juba p2ris v2gevat nimekirja heas seisus juurikat ja istikut, ja mina, mitteeuroopa sissetulekuga ugrilane, saan ka sellest juba ysna korralikult osa. Suur t2nu, kallid sordiaretajad!
Viimane kord, kui ma k2isin linnas soola, tikkude ja pyssirohu j2rel, trehvasin Maxima poeketis aedkanna 22rmiselt huvitavatele ja ilusatele sortidele. Just nimelt Maximas, mitte aiakaupa myyvates (ehitus)kaubamajades! Palun teile k22bused - nt "Lucifer", vana kuulus sort, ja k6rgekasvulised - "Cleopatra" - kahev2rviline teatud mustriga 6is ja punasetriibulised lehed, "Stuttgart" - rohelise-valgekirjud lehed, "Perfect" - suur roosa 6is! Sorte oli veel, aga need risoomid ei olnud ostmiseks enam piisavalt pringid.
Kuna tegu on uue tootjaga Leedumaalt, siis muidugi olen ma sortide suhtes skeptiline, liiatigi oli hinnanumber taimekultuuri arvestades ysna symboolne - 0.99 euri per sibul! Sest ka Hollandi tootjad panevad meie aednike teadetel sortidega 2mbrisse, kuid see 2mber maksab rohkem eure. No aga kuna tegu polnud justnimelt 5-6-7-euriste juurikatega, siis mina ei muretse. Igal juhul olen saanud head tykid ilusaid taimi. J22n nyyd p6nevusega ootama.


5 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Väga peened vigurid :) ootame õisi

MUHEDIK ütles ...

Peened jah, ja loodame, et ikka sordiehtsad.
Tead, neid müüjaid on meil ikka veel nii-ja naasuguseid. Mõni kohe ootab, et saaks oma äri välja suretatud:), ju arvavad, et ostjail endistviisi seda arukest napib.
Ja mu meelest võivad taimi müüa nii Maximad kui ehituspoed (nii mõnigi on just sealt avastanud, et maailmas on peale maja ka taimed olemas), mida lähemale ostjale, seda parem ja mida rohkem müüjaid, seda tervislikum meie rahakotile.

Eve Piibeleht ütles ...

Sama siin, olen Maximast nii mõndagi põnevat saanud. Müügu kes tahes, peaasi, et maailm ilusamaks muutub.

Köögikata ütles ...

Just nii. Ja eriti hea, et ei pea laste leivast oma kirgede rahuldamiseks raha näpistama, onju.

mustkaaren ütles ...

Seda eriti. Sest 3-4 euri v6ib, aga 12-15 euri on juba liiast. Ma niikuinii ainult endale peale m22ritavaid kaupu ei osta eriti - t88 ja seltsielu kodust v2ljas mul puuduvad, parem kaunistan iseenda asemel oma kodu.
Kui arvestada, et minu ostetud on praktiliselt kogu majakraam, sh suuremad t88riistad ja kogu kodutehnika, riistade ja s6idukite kuluvosad, ehitusmaterjalid jne, siis oleks kitsarinnaline ja rumal n6uda, et peale yhiskatla nuumamise muud olla ei v6igi