20 juuli 2013

Ilusad taevad

Vihm pesi taeva puhtaks, ja selle imelisel sinisel lõuendil on kogu maailma ajaloo merelahingud ainult kybekese kergema mõttetöö teha. Mul tekkis uus lollakas hobi - autoroolis moblaga pilti teha. Ikka ainult väikestel kiirustel, sest 90ga uppilennata ei ole just mõistlik. Praegu, viljapõldude kypsemise nädalatel, on eestimaa vähemalt Tartu ymbruses nii õnnelik, rahulik, kylluslik, värvikas ja rikas. Ja milline taevas! ................. Ma jätan täna vingumise osa vahele. Ka selle osa, mille järgi kõik nii hoogsalt kasvab. Aga tahaksin maha laita algajate aednike rumala optimismi segapeenarde osas - nt kartul pysikupeenras ON LOLL MÕTE. Panin kevadel laste rõõmuks ja augu täiteks paar nigelamat mugulat, aga kesse oskas niisugust megavegetatsiooni ette näha! Et nagu indikaatortaim või nii. Parandatud mullal hakkas kartul lämmastikurõõmsalt vohama ja roosipõõsastel lamama, kuigi roosidelt ootaksin samas pinnases paremat esinemist. Ärge seda oma kodus proovige! ................... Ja huvitav on see, et eelmisel aastal mõnevõrra erinevatest siilikybara sortidest on saanud tavaline kõrge ilus lopsakas roosa põhiliik. Hr Alzheimer on jälle asju ringi tõstmas käinud. Ja paar õrnemat sorti panid vastiku talve, niiske kevade puhul kõrvad pea alla. Meie seast lahkusid Pink Poodle ja Razzmatazz, ka Hot Papaya on kuhugi kadunud, aga selle sordiga harjutas koolieelikust tytar eelmisel suvel aednikuametit ning ilmselt taimele see ei meeldinud. Ma soovin allesjäänutele jõudu ja mõtisklen mulla kergemaks tegemisest, sest hoovist kaevatud muld on hoolimata erineva orgaanilise ainese ja pealmistes kihtides puulehtedega parandamisest hoolimata liiga peen ja savine, aga minu arvates on hea muld sõmer ja kerge nagu manna. ..................... Sõstrad kypsevad.

2 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Taevad ja loodus on praegu vaatamata kuumusele ja suhtelisele kuivusele ääretult lopsakad:) Meil on mõnel puul juurdekasvud meetrised, aga ma arvan, et see on eelmise pika vihmasügise töö.
Kui Sul on savisegune muld, ära näe siilkübaratega vaeva, mina neid kasvatada ei saa ega püüagi.

Ma arvan, et mõnd aedvilja saab küll püsikute vahel kasvatada, aga mitte selliseid, mis alla kasvatavad. Nende ülessongimisega võib liigutada ka püsikute juuri ja see pole teps mitte hea.

Köögikata ütles ...

Kartuleid kasvata laste rõõmuks ämbrites või kasvõi poe(kile)kottides.
Aga mina nutan siiamaani taga oma päevaliiliapeenras vohanud kompostist tärganud tilli. Nii võimsat pole mul kõõgiviljapeenras kunagi olnud.