12 september 2024

Täiendav

...peatykk Kogu Multiversumi Inetuste Ajaloo Kroonikasse, kysimata, kas see mulle yldse meeldib, või siis mitte.
Hetkel mitte.
Köök.
Ropp sõimusõna on see. 
Yks sõna, mis kannab pika loitsu ja kurja kaetuse väge.
Kaugelt maalt meile toodud nimetus. See tähistab kohta, kus tehakse kahtlaste riistadega vastikutest ainetest kurjakuulutavat ja võõrikut toodangut. Mitte iial ei tehta seda vabatahtlikult ja harva toimub tegevus rõõmu ja laulu saatel. Kuidas tahes ka vaeva ei nähta, et tulemus oleks olude kiuste veidigi rõõmupakkuv, leidub alati keegi, kes selle raskete sõnade abil ära põlgab, ning just oma elust ja ajast suure tyki ära raisanud inimene peab oma töövilja Deemonitele* loovutama. Alati lasub selles ruumis savikarva hämarus** ja valitseb iseenese jõul kobrutav korralagedus, mis selle talitseja jõupingutuste yle ainult irvitab, riistad yritavad oma tööplatsi inetust nähes kolinal põgeneda või siis mässata ja kinnihoidvaid käsi pureda, pruunikas needusi kandev rasvapilv teeb taeva tuhmiks ja paneb sind unustama, et kunagi, kuskil ja kellelgi oli kerge, helge ja vaba, sest sina seda kyll ei mäleta.
* sulgloomad, kes ebapiisava toidukoguse peale pahaseks saavad ja toidu toojat ennast kannakõõlusest näksima asuvad
** raisk, silmaarst ytles mulle esmaspäeval asju, aga nii õrnal ja meeldival toonil, et ma muretsen selle yle alles kauges tulevikus, näiteks siis, kui on tarvis hämaras maanteele sõitma minna.
P.s. kogu see mõlgutlus syndis pisikesest asjast - liigutasin pliiti. Seda ei oleks tohtind õhtul teha, vaid hommikul värske ja puhanuna. Õhtuks olen ma alati sajand vanem, kui hommikul ärgates, ja siis ma ei suuda isegi hommiku rõõmu mäletada, õhtune valguski on tinaraske ja myrgine, nii et sa unustad kõik muu peale hingamise. Et ma ka ei õpi. Nyyd ei saa hyva lugeja iial teada, millised monardad mul aias kasvavad või kui palju vanu ploomipuid sel nädalal maha võetud sai.
P.p.s. - vähe. Mõlemat.

07 september 2024

Varahommikune mõtlemine

Täna helises äratuskell ootamatult, nagu ikka. Panin ruttu riidesse, kere kange ja pea yritamas edasi magada nagu alati, viisin koera õue, andsin kassidele syya, nagu alati. Kella ei vaadanud, mis seal ikka vahtida. Tegin kohvi, nagu ikka, aga ära juua ei jõudnud, nagu tihti juhtub. Haarasin pakendiprygikoti, vaatasin silmanurgast kella ja astusin ruttu uksest välja, nagu alati. Pyhkisin auto akendelt kastevee, panin masina käima, lylitasin raadio sisse. Kõik oli nagu tavaliselt. Sõitsin linna, parkisin poja töökoha parklasse ja teatasin takso kohalejõudmisest, nagu alati.
Osutus,  et ma olin tavalisest tund aega varem kohale jõudnud. Mitte just alati, aga ikka juhtub. Muud, kui lähemasse tanklasse energiajooki ja kartulivahvleid ostma ja siis parklas tõusva päikese kiirte õrnas soojuses molutades telo rullima, internetist pitsist maksikleitide lõikeid vaatama. Sool, rasv, jahu, internet, muusika. Ma olen seda teinud nii palju, ei midagi erilist.