30 november 2013

Ma keeldun.

Suur tänu maapinna kylmetamise eest, me ei pea enam muretsema autode võimaliku porisse kinnijäämise pärast, aga see on ka kõik! Mulle meeldis raagus ja veniv oktoober ning paksult pilves november oli samuti sametiselt armas. Aga käes on lõikavalt kylm ning tapvalt kalk aeg, kus puude veri on soontes kiviks tardunud ja kaitsmata voonakestega juhtub sama. ....... Roosid jt on veel katmata, sest ilm lubab veel pikalt vett-vilet ja kohati seenekõlblikku soojagi. Jätsin siilikybarate ja kassinaeriliste varred linnukestele nokkimiseks. Tihased on juba talviselt murelikud. Mina ka. Sel suvel jäi mitu tööd tegemata, aga mitu sai edasi tehtud. Ma arvan, et vähe sai. Kõige noorem laps on oma arengus maha jäänud, teda tuleb pidevalt topsutada ja tegelda. Aga iga asja jaoks on oma aeg, praegu on olulisem pere vormis hoida. Mis tegemata, oodaku, sest mind on ainult 1 komplekt ja seegi kahjuks defektne. Väikeste lastega on lihtsam, nende vajadused on lihtsad ja võtavad vähe ruumi, aga kooliealised on juba algavad inimesed, kelle tulevikuga sa pead vägagi arvestama, kui tahad head tulemust e tublisid ja häid inimesi. Tants pingul pillikeelel.

5 kommentaari:

Tii ütles ...

Eks me kõik igatseme sooja aega nagu ikka põhjamaalastele kohane. Veel rohkem põhja pool aga on juba päikesele hüvastijätupidugi peetud - kuni esimese päikesetõusuni paari kuu pärast.
Ilusat tubast talveaga oma huvitavas talveaias.

MUHEDIK ütles ...

Karlsson ütles, et maru rahulik peab olema :) Igast aastaajast ja igast tegevusest võib tunda naudingut kui ära unustada, milline koorem ees ootamas on. Viimased võiks lihtsalt ära unustada, kui muud asjad mingil hetkel tähtsamad on, küllap ükskord saab kõik tehtud ja korda.
Mulle talv meeldib, ei pea mitme asja vahel rabelema, vaid kõike saab mõnuga võtta.

Morgie ütles ...

Viitsid, räägi palun natuke taimelampidest, mida sa kasutad ja millega rahul oled ja mis omadused (valgustugevus, värv) peavad olema, vms.

Anonüümne ütles ...

Õmm...
Mul on enda kymnetele taimedele puhtpraktilistel põhjustel nö töökojalambid, 120 cm plekkjurakad, mille sees lisaks tavalistele kunagi loomapoest ostetud taimetorud, 36W päevavalguslambid. Said ostetud 120 cm pikkuse akvaariumi taimede jaoks, aga tegelt sobivad taimede kasvatamiseks tavalised torud ka.
Iduaalne oleks muidugi toru, mis annab UV-d ka natuke, aga ma ei kujuta ette, mis siuke maksab. Usutavasti sobib ka solaariumilamp taimede ja kalade v roomajate jaoks, kahtlemata on väike UV inimesele endale hea.
Lampide valgusspektrist. Hõõglamp on pime ja väheefektiivne. Halogeen samuti. Ledid mõttetult kallid. Olemasolevatest mõistlikemad luminofoorlambid, kas siis pikemad torud v tavalised E14 v E27 sokliga pirnid. Kui tavasokliga, siis võid ehituspoest lambiosakonnast v lemmikloomapoest osta taimelambid, need on veidi teistsuguse valgusspektriga ja palju kallimad kui tavalised säästupirnid.
Kui rahaga priisata pole ja tavalisest poest säästupirni valid, siis tasub jälgida pirnide valgustemperatuuri. 2700K - soe, harjumuspärane valgus. 3500K - kylm, sinine, inimesele ebameeldiv, aga taimedele meelepärasem valgus.
Kui sa ei taha, et aknalaua lambid tuppa paistavad, siis võid osta reflektoriga pirni, s.o. suunatud valgus, mis on efektiivsem kui tavaline. Need ga on enamasti kas hõõg- v halogeenid, kätesaadavas hinnaklassis ma pole reflektoriga säästupirni kohanud.
Ilmselt tahad kasvatada maitsetaimi, idusid vms söödavat. Minu kogemus on, et luminofoorlambi all kasvavad erinevad salatilised kyll, kuigi kipuvad välja venima. Neil napib valguse intensiivsust. Maitsetaimed aga vajavad UV-d, neile ei piisa ainult vähtavast valgusspektrist, venivd välja ja jäävad maitsetud, pane nad kasvõi peaaegu vastu lambipirni.
Ehk oli pikast jutust tolku.
K.

Anonüümne ütles ...

PS. Kõige tähtsam - mida võimsam, seda parem! Inimese silm on adapteeruv ja see segab päikese ja kunstvalgustuse valgusvoogude võrdlemist, aga suvise päikesekiirgusega ei ole võrreldav mitte ykski kodukasutatav lamp. Nii et - võimalikult palju vatte, palju rohkem, kui lugemiseks vaja! (Vt kasuteguri-lauseid)