30 september 2013

Plekist kast

On väikese võimsusevaruga kerisesyda, kõveravõitu ja veidi mõlkis. Leiutis jäi yle meie tuttaval, kes endale turistisauna ehitas, ta oli seda laenanud kuni paremate võimaluste tekkimiseni. Paras jurakas. Raske nagu mongoli-tatari ike. Meil ei ole seda vaja, sest 1) meie saun synnib alles aastate pärast ja niikaua ussitab see kerisesyda maha ja läheb raisku, 2) on meile tarvis mõnevõrra väiksemat saunasydant, kui asi millalgi ka sinnani jõuab. Mina olen senikogetu põhjal ses osas skeptiline. 3) ehitas juraka inimene, kelle kätetöö võiks pigem aset võtta mõnes teises kohas, kui meie juures. ............ Aed sooviks suve jätkumist, sajad ja sajad õienupud on alles avanemata. Muidugi on mitmete suvekaunitaride seelikud juba räbaldunud, aga nt sygisastrite sortidel alles asub punast ja sinist näitama, kukeharjad sooviks veel plusskraadides mõnuleda ning roosi The Fairy kollast kui ka roosat vormi, samuti mitut väänroosi, on kurb vaadata - nuppude seanss jääbki viimaseks. Kuuldavasti nädala lõpupoole rahe raudne saabas astub puruks suve võlupeegli.

4 kommentaari:

Futu ütles ...

Kui keris ka olemas, siis pole saunatamisest asi enam kaugel.
Saunamaja saunamajaks, kuid rattamatkadel oli meil laibaka koormas alati üks suur ehituskile ja jalgadega tünn munakividega. Kui õhtu kätte jõudis ja laager püsti pandi, siis läks keegi võssa, lõikas kolm lepatoigast, ehituskile tõmmati toigastele peale ja saun oli valmis. Nüüd jäi veel oodata kuni "keris" lõkkes kuumenes. Kui kivid olid kuumad, aeti tünni sangadest puu läbi ja viidi tünn vigvami. (Enne pidi olema maalapp igasugu orgaanikast, nagu hein, käbid vms. puhtaks tehtud, muidu sai vingusauna) Visati leili ja oligi saun. Ajas higistama ja puha. Püstijalu ainult mahtus ja varbad külmetasid, aga saun mis saun, pärast mindi järve, jõkke, või kui veekogu polnud, valati vigvami taga veega üle.

MUHEDIK ütles ...

Meie lähedal on samuti üks saun, millele on minu meelest koormakattest lagi ja seinad ehitatud või on ta mingi sõjaväetelgi moodi asjandus, täpselt ei tea.
Rooside pärast ära muretse midagi, nad on kodumaal igihaljad ega taha ka meil kasvu ja õitsemist lõpetada. Kui oleks soojem, õitseksid nad ka siin talv läbi:) Imetle parem ilusaid puittaimi, praegu on nad pidurüüs

Anonüümne ütles ...

Meil on kuuri taga maa sees augud, kunagised keldriaugud, nii et saab katsetada koobassaunaga:) mõlgutlen juba mitu aastat sel teemal, aga pole aega lõbutseda.
Kilest saunad on meie maal ka juba oma häädust tõestanud. Variante on veelgi:)
Kaaren.

Lendav ütles ...

Koobassaun on eriti ürgne variant. Toetan!