10 juuni 2012

Igavene jaanip2ev

Geniaalne loodusvaatleja Marie Under ytles, et tema suvi algab p22le j6ulu juba. Mina nii optimistlik pole, suveks nimetama hakkan alles mai esimesel poolel toimuvat. Siis, kui p2ike enam p2ri looja ei l2hegi ja k6ik, mida inimene saab vaadata, maitsta, tunda ja syya, on pikalt reisilt maakera sisemusse tagasi j6udnud:) ja sealt edasi l2heb k6ik ainult ilusamaks.
Tavaline sirel on 2ra 6itsenud ja klikiromantikute jaoks (no teate kyll, need inimesed, kes p6l6him6tteliselt maailma ei paranda, see-eest vaatavad asjatundlikult ja pyhendunult seebikaid ja laulavad kurbi laule 6nnetult armastajast kuningatytrest, kitarre k2es ja mantel yle 6la) ongi suvi l2bi. Aedniku sirelisuvi aga j2tkub, sest ungari sirel alustab just nyyd; mul on aianukas veel amuuri ja longus6ieline sirel, viimasel m6nedki toredad 6iekobarad, mis meenutavad m6nev6rra ungari omi, kuid on ilusama magusroosa tooniga. Luban, et ostan m6ne liigi veel, sest miskip2rast ei huvita mind taimede juures 6ite ilu, vaid v6imalus vaadelda yhe nt perekonna erinevaid liike - mis toredad lehed, milline graafika okste kujundamisel!
Soe on igasugu punaste, siniste ja roheliste koerakoonlaste j6ugud liikvele ajanud. Istuvad n2iteks mu rooside, kullakeste otsas, ja laksutavad aga hambaid. Seebiveega kastmine peletab nad kyll 6htuks minema, aga j2rgmisel ennel6unal on nad j2lle puu otsas tagasi. Huvitav, kuidas neile meeldiks menyy v2rskenduseks kyyslauguga seebivesi.
Eile sai p2rast pikka ja piinarikast harutamist korda meie pere suur hobune e auto, kuhu mahub 5 isikut ja reisikraami. Mees ytleb ise ka, et v2ikest autot tahtis ta v2ga, et oleks nagu odavam s6ita, aga suuremas on m6nusam istuda ja turbalisem liigelda (teate kyll, see kultuuri-teema), kaup mahub 2ra ja seadmete kasutusmugavus on hoopis klass k6rgem. Eks oma tagumik ole ikka kuningas, mulle ei ole kitsad, kipakad ja ebainimliku koostekvaliteediga - eriti talvel annab materjalidega koonerdamine tunda, sest kylm on - s22stuautod kunagi meeldinud. T2na kylastame sotsiaalt88 eesm2rgil minu vanemaid. Vend l2ks Soome t88le ja nyyd on mammi yksinda oma truu eluaegse abikaasa, kunagise liiderliku ja v2givaldse, nyyd seniilse ja ohjeldamatu, kuid j2tkuvalt alkohoolikuga - mis levinud peremudel p6lvkonnas, mille jaoks abielu ja mees majas oli pyha ja puutumatu ning igasugu probleemides on alati syydi naine. Sellest perest aga sirgus e l2ks aia taha m2ssaja ja patukott e mina, kes teeb k6iki asju, mida yks korralik naine teha ei v6i - teeb meestet8id, ei kuula meeste s6na, kannab meeste riideid, s6idab meeste autodega, hakkab meestele vastu, jne... aga kui pole kedagi teist, kes aitaks raha ja toidukraami tuua, siis k2ib selline tytar ka. 6nneks on emaarmastus tugevam kui kombed ja normid.
Sellest viimasest ei oleks ma yldse kirjutanud, kui ei oleks tegemist palju naiseelusid alla surunud ja h2vitanud n2htusega. Yksikutel on julgust sellisest keskkonnast lahkuda ja m2ssajate elu ei ole meelakkumine, mida n2itab ka mu pidev p88rdumine korrakaitse poole ja kurjategija maine m6nede minu jaoks 22rmiselt mitteautoriteetete inimeste silmis - otsene fyysiline v2givald on muidugi kiirem ja t6husam, aga mulle on oluline teatud asjadest toimikusse leht j2rele j2tta, et vajadusel oleks v6tta. Kyll inimesed ykskord aru saavad, et fyysiline yleolek, mida mitte miski muu tore oskus v6i meeldiv koost88  ei toeta, ei ole mingi argument teistele oma primitiivsete vajaduste rahuldamist v2givaldselt peale suruda.
See k6ik selleks. M6telda on m6nus, aga tunda veel m6nusam. Ma soovin nyyd tunda m6nu abstraktsest r66must musta pesu vahetumise yle puhta pesuga,  n2gemisest, kuidas purukuivaks muutunud noored ja juurdumata peenrad t2ituvad elustava kastmisvee loikudega, kuidas toas ja 6ues synnib muudkui muidki toredaid ja kasulikke asju, kuigi kunagi ei ole kyllalt palju. J2lgin ja hingan r66muga seda, kuidas seal, kuhu mu k2ed v6i omandi6igus ei ulatu, synnivad uued looduslikud imed ja senin2gematu, kuigi igal aastal korduv suvesydame mysteerium. Praegu on ka kesk88 t2is v2rve, l6hnu ja muusikat, seda, mida pole v6imalik salvestada mitte mingil muul viisil kui ainult omaenda meeltes. See puhastab ja peseb sind, annab sulle, kes sa oled pikast pimedusest ja pidevast rehepeksust kulunud, uue eluj6u ja hingamise. See on sinust vanem, nagu ka osa sinust endast, millest sul tavaliselt pole aimugi, on sinust endast vanem, palju vanem. Oh oleks sellel rohkem eluj6udu.

1 kommentaar:

Tsiil ütles ...

Suurem kui elu :)