14 veebruar 2012

Kuldsed kaaned ja hindamatu sisu

Mis raamatutesse puutub, siis olen fossiil. Muidugi on tore tohutut hulka informatsiooni mahutada kustutuskummi suuruses jubinas, ja nii ma teengi nt muusikaga. Kuid teatud sisuga informatsioon PEAB olema k2ttesaadav ka siis, kui elektrit pole juba n2dal aega olnud v6i on kaaskodanikud korraldanud j2rjekordse m2luseadme h2vingu (ja mis on minu jaoks valusam kogemus kui mistahes r2ige fyysiline v2givald).
Olen aastate jooksul juhuslikult omandanud terve hulga n6ukaaegseid teatmeraamatuid, mille v22rtus ajaga ainult t6useb, kuna nad sisaldavad teatud elementaarseid taimekasvatuse t6desi, mida uuemal ajal ei kirjastata - et kesse ikka viitsib elul6ngu seemnest kasvatada v6i flokside juurepistikuid teha. Kuna ma aga elan j2tkuvalt arengumaa tingimustes - et raha on v2he ja see tuleb kulutada haruldasemate ainete peale, k2ttesaadavamad ained ja materjalid sh taimed aga tuleb ise paljundada, sest ega k6ike ei pea OSTMA, kyll aga tuleb kasuks tunda taimeperekondade ajalugu, p2ritolu ja sortide aretuse p6him6tteid.
Peab ytlema, et n6ukaaegsed aiandusraamatud on head, sest neis on info kontsentreeritud. Muidugi on tore vaadata ka illustratiivset materjali e parajat pakki ilusaid v2rvipilte, kuid ma eelistan maksta eelk6ige 6ppematerjalide, aine, sisu, tegutsemis- ja kasutusjuhiste eest, kuna ilusaid pilte pakub elu kylluslikult p2riselus. Ning taolisi rohmakaid ja pudedav6itu, kuid 22rmiselt v22rtuslikke esindavad minu raamatumahutis j2rgmised raamatud:
"Elul6ngad" Adolf Vaigla, kirjastus Valgus 1982.
Samast seeriast on veel mitu asjalikku raamatut, nt Vladimirs Kalva "Sirelid", meie autoritest Laine Pihlaste "Liiliad" (liiliate paljundusviise katsetasin suure m6nuga), "Roosid", "Gerberad" (see ilmselt 6ppematerjaliks aiandite t88tajatele), jne jne, ning v2ga head on ka paar "Iluaianduse"-nimelist raamatut, mis koosnevad erinevatest peatykkidest nii puittaimede kui rohtsete pysikute osas. Ja milles on, kordan j2lle, kirjeldatud taime kasvatamise ja paljundamise professionaalseid v6tteid. Ja l6puks mu lemmikteos:
"Pysilillepeenar", Aleksander Jakovlevich Niine, Eesti Riiklik Kirjastus 1956.
Loomulikult Tallinn.


4 kommentaari:

MUHEDIK ütles ...

Selliseid ülihäid on veel hulgem. Hindan väga kõrgelt A.Süvalepp, M. Süvalepp " Madalakasvulised püsililled" Tln, Valgus 1976
L.Patune-Mitt " Aiakujundus" Tln, Valgus 1971
Kogumikke "Iluaiandus" 70-ndatest ja 80-ndate algusest
E.Laas "Dendroloogia" I trükk 1979, II tr, Tln, Valgus 1987
Head on isegi H.Kiige "Taimetarga" sarja raamatud ja tema "Maailma viljad", H.Sarapuu "Puud ja põõsad haljastuses" jne, jne. Nii kui raamaturiiuli poole vaatan, leian neid vanu ja aina paremaks muutuvaid ridamisi.

haavaemand ütles ...

Aitäh Teile!

KIMALANE ütles ...

Aitäh info eest!
Tore, et jagad ikka teistele ka.

mustkaaren ütles ...

Nii head asja peab jagama!
Kuna n6ukaaegsetest raamatutest ilselt v2hese publikuhuvi t6ttu uustrykke tulemas ei ole.