21 mai 2009

sotsiaalne ettepanek

Praegu k2in Tartu Kutsehariduskeskuse ruumides toimuval ettev6tluskoolitusel. Yx asi mida ma mujal yhisk. ruumides harva n2en, on - toataimed! Suured, palju aastaid vanad taimed! Muidugi, m6nigi pood v6i kontor paigutab ruumi hiljuti ostetud troopilisi rohttaimi, paxulehelisi vm, aga neid ei hoita osqsliqlt pikki aastaid, see on ka taimedest n2ha - 6icenud orhidee, puhkeperioodile j22vad rohttaimed visataxe 2ra, lahedaid, aga hetkel mitte moes olevaid taimi ei v6eta ylce ruumiqjundusse. Aga - pikka aega yhtedes ruumides tegucevatel asutustel on t2iesti oma, asutusesiseste asjahuviliste najal elav sisehaljastuskoolkond!
Tartu 44. Kucekeskkool, praegu Kucehariduskesqs, Kopli 6ppehooned siis, on tore vanakooli n2ide. Lisax uuemal ajal tekkinud k22ndbokarnadele & mitut sorti rohttaimedele on siin mitu ruutmeetrit seinapinda kattev n6elk8is, mitu korraliq toakasep66sast, m6ned troopilised vildiste lehtedega asjad, millele aeg on andnud soliidse kogu. Pluss m6ned taimed, mis on raudselt p2rit Vene ajast, sest neid praegu pole poes ega moes - m6ned begooniad nt.
Sellises ruumis on meeldiv asjatada, hing kohe puhkab ning paraneb minu sociaalne toimetulek. Seega leian, et igasugu avalikes ruumides on h2davajalik panna tegucema ka n8 botaanilised s6brad. Meie geneetilises m2lus on s2ilinud m2lestused ajast, kui loomad veel r22kisid ning puud laulsid ning taimed tegid meid tervex. Tahan, et loodusest v2lja rebitud inimesed saaxid kasv6i veidigi kokq puutuda elusate taimedega. T88stuskeskkonnas, linnatingimustesse topitud inimene peab ka saama kohtuda oma minevikq kadunud heade haldjatega. (Qi tal veel m6nigi meel normaalselt t88tab...) Sest - iga taim on v6lurohi!

2 kommentaari:

Mari ütles ...

Küll mulle meeldis su jutu viimane lõik! Suoer kirjutaja oled!

Morgie ütles ...

ma sain täna taimlise katarsise osaliseks mustamäel keskhaigla juures - seal kasvavad tosinkond mändi suudavad üle tallinna õhusaastegi osoonilõhna tekitada. assa. Ott ütles "me oleme dzunglis"