19 mai 2009

ainult orhideedest


Iga inimene vaimustub, saab v6lutud, s6gestub mingist asjast-tegevusest - mul on sellex kirex taimed. M2rcist lugedes ka orhideed. Pildil dendrobium kingianum e pisike Austraalia orhidee, mille 6ied tugevalt l6hnavad.

Alguse sai see paarist allahinnatud kuukingast ja kambriast, mille vastu tekkis mul botaaniline huvi - et milline on taime eluviis, kuidas ta s88b-joob & kasvab, mida ta enne 6icemist ette tavaceb v6tta. Lisax sellele on k2plastel ju ka suht erinev v2ljan2gemine - pole tavalist taimevart, lehekesi, 6rnu pungi ega juurekesi - hoopis paxud suqlenced, v6i ylitugevad m66kjad lehed, 6hujuured, mis vajadusel muutuvad pinnasejuurtex, ning v6ime kasvada ilma mullata, miski k6du sees hoopis!

Raha on t88tul teadagi v2he, nii et sadu 6icvaid kroone maxvaid 6icvaid iludusi ma koju ei ole toonud. V2ga majandusliqlt m6eldes j22xin 6iteta taimede juurde ka paremal j2rjel elades, sest see on p6nevam! 6iteta taime juures v6id p6nevuses kindel olla - kas ta alustab uut elucyklit senin2gematult huvitavate lehtede kasvatamisega, ilmuvad malahiidiv2rvi juurekesed ootamatutest kohtadest, no & vahepeal v6ib trehvata p6nevate elajatega, nt villt2id, kellel on 2 saba & hea iseloom, teatud j2releandmistega v6ib neid isegi ilusatex nimetada... ning 6icemise hiljuti l6petanud taime juures saab lihcalt vaikelu nautida, sest temal kiiret pole, ta ei pahanda segamise p2rast kiire kasvamise t88 juures, ning sa topid nina lehekodariq keskele & tunned m6nu paxudest elluj22ja-geeniuse lehtedest ning osavatest s6rmjatest juurtest. (Elluj22ja troopikamecas, aga rumal inimene hukkab oma pantvangi-8kosysteemi 6ige kiirelt ning piinarikkalt ylekastmisega. J2kk!) Ning sa k2id pricipudeliga abivalmilt yle mitte ainult k2paliste janused 6hujuured - need taimed s88vad oce 6hust - vaid ka teised taimed, kellele udu samuti meele j2rele on ning esivanemate kauget synnimaad meenutab!

Eelmisel n2dalal alustas minu kollexioonis 6icemist kambria. Madalamat kasvu taim kannab j2medat toigast, millel v6tavad aset m6ned kollased, rea kirsipunaste t2ppidega lopsakad 6ied. Nunnu!

Yx algul muret valmistanud qking on kah v2geva mitmeharulise 6ievarre yles ajanud. Teine r66mustab uue lehega, olgugi et lapsed on selle oca katki teinud - aga kas looduses taim alati terve ning qnstip2rane on! Qkingi on veelgi, suuri & v2ikesi, roheliste ning kirjude lehtedega... Ning teine kambria, millel ma kyll viirust kahtlustan, kasvatab mitut tytartaime, mis terved v2lja n2evad ning kiiret kasvu yles v6tavad - tahax ikkagi loota, et tegu on eelmisest kasvukohast saadud putuk- v6i hoolduskahjustusega. Tundub veel ka, et tema - 2mblikk2pa-hybriid kambria - 6ievart j2lle ilmutab. 6ite pealt saab n2ha, kas taim on OK v6i k6verdab teda viirus.

No & aknalaudadel peesitavad veel kattleia e kati, miltoonia, ludiisia, vanilliv6rsed, mitut sorti, t2iesti erinevad dendroobiumid, ning hiljuti said v2lja suvitama viidud cymbiidiumid, kellele ilmselt osa toaselckonda j2rgi s6idab, q 88d on juba soojemad q 13-14 kraadi.

5 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

PS, pilt on n2idis internetist - minu oma kingi-anum alles pisike luuakonc paari kasvava v6rsega. Pildilt aga n2eb, mida 3-4 aasta p2rast oodata on!

Köögikata ütles ...

No on Sul aga neid erinevaid orhideesid! Aga selles suhtes on Sul õigus, et mitteõitsevat orhideed on omale vahvam saada. Ma sain sõbrannalt tema ema valge kuukinga poja, kes nüüd kohe-kohe esimesele õitsemisele sätib, olen juba suutnud 7-8 nupukest eristada! Lahe ju. Ja teiselt sõbrannalt sain hädises seisus dendroobiumioksakese, see on ka pisitasa elus ja küllap kunagi kosub ja näitab ka mulle oma õisi.

Mari ütles ...

oi ma olen seda orhideenakkust vältida püüdnud, aga asjata:)
Igatahes tundub sellise taime õitsemasaamine väga põnev väljakutse olema

Anonüümne ütles ...

oppinud

Anonüümne ütles ...

vaja kontrollida:)