24 veebruar 2020

Talvelaadne aastaajatoode hakkab lõppema

Irooniline pealkiri viitab sellele, et november on sujuvalt aprilli libisenud, jättes meil tavalised talveilmad täiesti vahele. On olnud mõned miinuskraadidega hommikud, on mõne korra lörtsi sadanud, aga enamasti on pilves sulailm või mingi tugevama tuulega sade. Ja erakordselt palju tugevat tormi-iilidega tuult. Ka praegu õues vuhiseb tuul, nii et kõik maa kylge kinnitamata kraam lendab Petseri poole, aga see-eest on tänast madisepäeva õnnistamas päike ise. Mõelda vaid, terve päev päikest!
Käin vahepeal vaatamas, kuidas noortel puudel läheb, kuidas haruldased lõunamaa lilled, nt itoh-pojengid ja läti jõhvikas, talvituvad. Ja mida närilised jälle ära on õginud. Esimesed kevadised ninad avastasin vist kyll oma 3-4 nädalat tagasi - hiidlaukude, silla/siniliilia, sygislillede ja kobarhyatsintide ninad. Õnneks on vahepeal kylmakraadidega öid ka, nii et need ninad on tõusnud väga aegamööda. Aga nädala eest avastasin paari cm kõrgused krookuste LEHED, darvintulbid, niipalju kui vesirotid neid mulle jätsid, varajased nartsissid (ilmselt Dutch Master, väga varajane lihtõieline kollane), aediirised, karukellad, paljud roosõielised põõsad ja veel nii mõndagi, mis viitab väga yheselt pigem aprilli keskpaigale. No lumikellukesed on juba kuu aega väljas ja yritavad vinduvast ilmasegadusest hoolimata õitseda, aga neid on juba kõik näinud.
Lisaks 1000-le sõnale ka midagi silmagakatsutavat.





2 kommentaari:

Mairoos ütles ...

Ma pole isegi viitsinud kõiki ninasid uurimas käia. Lumi ja märtsikellukesed igatahes õitsevad, krookused ja võrkiirised on ka pirakad, tulbid, ja vist ka osa nartsisse, tärganud. Metsas olid täna kuklased ärganud, mitte üks või kaks, vaid ikka massiliselt. Kevad, mis kevad! Pea-asi, et see talv nüüd ka taeva jääks!

Marfa ütles ...

Lubati krõbedat külma, lausa kuni miinus kümme :D See on krõbe jah, kui asi Floridat puudutab, aga eks me olegi sinnapoole teel.