02 august 2007

murum2ngud


Jätqb muru-teemaline nutt & hala:) Selle kirje algusex on pilt k.a. m2rcist, v6etud krundi jala all n2cuvast allservast. L2hemal v6ib n2ha botaanilisi yxikasju valicevast taimkattest, millega tuleb tasase pinna nimel veel m6ni aeg v6idelda, nimelt - qnagise p6llu asukad k6rged k6rrelised. Sygavad r88pad j22vad kilemajast allpool ylej22nud krundi ulatuses, siin all on meil pool hektarit. Maja taga aga pole meie, vaid yle tee naabri suured puud. Siinkohal on just alustet hoovi tegemine eimillestki, seda kohe ka kirjeldan:)

Armas Lillekasvataja & teised halja 6ue omaniqd! T2nud kaasa tundmast! Meie aias on palju umbrohtu & pidevalt tekkivaid m2ttaid, mida auqde tasandamisex pista, v2ga m6istlik & looduslik t88v6te. Meil aga on maja ees sireliheki taga ajalooline kylavahetee, mille kolhosniqd kinni ehitasid, teease on loomuliqlt kyllaltki lohuline, selle t2itex olen, et hoovi v2hem-aukliqx teha, k2rut2ite kaupa elumaja p6randate alt savist t2itepinnast vedanud (Vundament peab olema tuulutatav, aga keegi loll on osad kambrid mulda t2is ajada lasknud). 2 suvega on murukylv uxe ees & ylal-aias juba talutava ilmega. Yle vana tee aga tuleb k8striherra majanduspool, millest edasi p6llumaa. S22l (pildi peal siis siinpool) aga on pilt palju kohutavam. Majandushoonete viimastel eluaastatel peeti neis loomi, s6ideti traktoritega &. M2rgadel aastaaegadel aga songiti traktoritega kohati poole meetri sygavused pikad & rohkearvulised r88pad. Q me kevadel hakkasime ainsat korralikq tyhja k6rvalhoonevundamenti v2lja kaevama, siis sai neid l2hemalasuvaid t2idetud ainega, mis j2i kaevamisest yle - nimelt tegu saviseintega lauda j22nustega. Qna hoone oli juba papa ajal (1973-75) lagunenud & ilmselt katuseta, siis joodiknaabrite tekitet tulekahjudest & seega kivide l6henemisest see vundament p22ses. Yhes6naga, krundi majapoolsem osa on enam-v2hem, teispool hoovi p2rast kevadist hullu t2itmist oli v6imalik kylvata m6nekymnele ruutmeetrile muru & istutada suve6unapuid & marjap66said (servax must aroonia"Karhumäki", s6strad & qltuurvaarikad edasi), aga yldpilt on nii hull, et ilma sahata tasandada ei ole m6ttekas. Nii jube, et lattniidukit tirid kraavidest yles-alla, selle oma veoj6ust ei piisa auqdes ronimisex. Endine p6llumaa kasvatab nii rammusat p6lluheina, et muruniidukid surevad sellel, nn. heinat88dex ongi lattniiduk. .....................................................................................

Vana s6branna keska-ajast aga k2is kylas & pani minugi m6nulema m6tte juures, et mitte v2ga paljude aastate p2rast on juba istutet aiaasukad juba suured, annavad vilju, marju & varju. Qna just asusin riigit88le, siis nyyd on aia rajamist v6imalik t6hustada, rahaliselt. Ehk isegi sahk tellida, et songerdatud p6llumaast teha veelgi suurem lopsakas aed ymber hoonete. M6nest sireliraugast & putukate n2ritud toomingatest mulle isikliqlt ei piisa:) Tartu puukoolid ootavad!

3 kommentaari:

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Raha kokkuhoiu mõttes...kui elaksin linnas 10x10 meetrit aed, siis piinaksin ka rahakotti ja sebiksin puukoolide vahet. Kui suuremat sorti maa-ala tuleb täis istutada, siis tuleb ka oma puukool rajada. Alustades kuuskedest ja lõpetades plataanidega. Puukoolid las olla nagu pisuke magustoit, et kui raha on, siis lähme ja ostame mingi sihandse mida mujalt ei saa.

Naano ütles ...

Täpselt samasugusest pinnasest sai ka meil muru tehtud. Ostsime mõni aastat tagasi kõige odavama muruniitja ja hakkasime varakevadest neid mättaid ja kõrsi niitma, õieti rüsama. Tänaseks on täiesti normaalne muru. Oli ka rattarööpaid ja muid lohke ja künkaid. Rohkem ma ei tasandanud, kui pärast niitmist riisusin hakke aukudesse. Üllatuslikult toimib senini edukalt see sama muruniitja, mis sai selle mõttega ostetud, et raatsiks pärast maaparandust ära visata.

mustkaaren ütles ...

R66m lugeda, et teil on m2tasmaast muru tegemine igatepidi korda l2inud. Aga meie lattniiduk paraq on juba katki, vajab uut latti. Hambad on heina sisse pillutud rauar2mpsu, sh traadi nahka l2inud. Kyll yxjagu latti ise parandatud ka sai. T2nase seisuga niidame e. teeme muru s22l, qs ise k6ige enam teguceme, ylej22nut 2-3 korda suve jooxul. Qltuurne ala laieneb lapikaupa. Et asi veel v2ga tasane pole, siis n8. korras maa peal t88tab trimmer k6ige edukamalt, muid riistu ei saa peale lasta.