11 september 2017

Rahvuspyha

Mõned pyhad päevad usuleigel ja kõledal eestlasel ikkagi on. Jaanipäev on väga suur pyha, ma pidasin seda viimase aasta sees koguni mitu korda. Suur mitmepäevane lõke, väike palanuvorst ja.
Jõul nii tore pyha ei ole, sest jõulu ajal on aasta kõige pimedam aeg ja paari nädala jooksul läheb veel ka kylmaks. Aga kaugelt lõunamaa kaupmeestelt tulnud komme panna värvilised tuled põlema, osta ilusaid talveriideid ja mõnevõrra rammusamaid sööke teeb seda mõnevõrra talutavamaks.
Kevaditi on iidseid mitteametlikke põllupidajate pyhi mitu tykki, kõige intensiivsemalt peetakse Kartulipaneku päeva. Ma sellel ei osale, sest suuremad pyhitsejad saavad sellega hästi ise hakkama.
Kartuli Võtmise pyha on palju tähtsam. Ellujäämiseks tehtavad pingutused on inimesi alati erutanud ja see on nii ka enneolematu heaolu ja ajaloo odavaima toidu ajastul. Minu ema elab ääremaal, kus poed on kaugel ja kallid ning seega peab endal alati tonn juurikaid varuks olema, tangainetest ja konservidest kõnelemata. See hindamatu elutarkus väljendub septembri 10-ndate paiku kiires ja otsustavas kartulivõtus, kuhu väga soovitavalt läheme ka meie appi. Sest alati on hoovihmad mulda ja mädanemakippuvaid kartuleid märjaks kastmas, traktori nõiakunsti valdavad mehed on alati ainult hetkeks saadaval ja teovõimelised ning, nagu ikka, juba 5000 aastat vana komme on, et inimene on peale 40-t eluaastat juba ysna logiseva ja yllatavaid haigushooge pakkuva tervisega. Seega tuleb tegutseda kiiresti ja konkreetselt, ega kartulivõtt ei ole sul mingi kannikesenuusutamine. Ka lapsed peavad iidsest tavast kinni pidama ja oma noored jalad arvuti alt välja vedama. Sest ei tule toit taevastest kappidest ega synni syya see, mis kasvab paberilehtedel.
Nii, vaatluse tulemused kirjas, paneme ka paar fototõestust.

7 kommentaari:

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Ja kuidas saak oli ka tänavu?

MUHEDIK ütles ...

Minu lemmikvanasõna ( esimene pool mugandatud versioonis ühest raamatust, teise poole ütlesin ise)- õigel põhjamaa peremehel peab puuriit õues ja kelder ning sahver sügisel toitu täis olema :)

mustkaaren ütles ...

Keskpärane, pildil näha olev sort ei jõudnud korralikult valmida.

mustkaaren ütles ...

Jah, ja mitte kevadel või muul tuju järgi sobival ajal... ;)

Rahutu rahmeldaja ütles ...

ma tunnen mõneti sellest pühast puudust, alati oli nii tore ettevõtmine aga metsanotsudega ma jagada ka ei viitsi ja notsud ehk ongi juba otsad andnud kõik aga kardulamaa juba pargipuid ( väga tulevasi9 täis istutet :)

mustkaaren ütles ...

Viimase suve näitel ei ole kartuli ise kasvatamine alates maa väetamisest kuni traktori ja haakeriistade ylalpidamiseni yldse tasuv ettevõtmine, oh ei. :/

Morgie ütles ...

No kardulas on lihtsalt hea põhjus kaks korda aastas viina võtta.
Siis kui paned ja siis kui võtad.

Miks maffiamees on nagu kartul? Sest tal on kaks varianti - kas kevadel mulda või sügisel kasti.