07 veebruar 2017

Ootamatu ilmayllatus


Päike ja kyte tulid igavesena tundunud pilvekatte tagant välja, aga koos sellega ka valus kylm.
Praegu käib tants ja organiseerimine eriarstide ja komisjonide nimel, et väiksele poisile lõpuks ometi täpsed diagnoosid saada ja talle sobiv kool leida. Siiani olen tema sotsiaalse rehaplaani korras saanud 2 tundi nädalas logopeedi ja näpuotsaga eelkooli. Aga kuhu ja kuidas peab täpselt minema autismi joontega ja mitme muu arenguprobleemiga laps, sellest puudub isegi KOVi sotsiaalosakonna inimestel täpne ettekujutus. Muudkui käime, sõidame, kulutame rehaplaanis määratud summasid... ja ongi kõik. Varsti tulevad tal JÄLLE uuringud, seekord siis veidi teise suunaga, aga jah, ei saa niipea selgust majja. Md, poiss saab varsti 7, sygisel tuleb ta igal juhul kuhugi pista, aga tavakooli tal asja pole. Vaatame, kas uute uuringute tulemusena mingi asjalik dokument ka tuleb...
Talv aga kulgeb kohutava kiirusega vääramatu lõpu poole. Meie koduks olev muinsusese on yllatavalt vähekylm. Yks ahi lõpetas lepingu ja ma puurisin talle paar puhastusluugiauku kylgedele, sest kaotada pole sellises seisus ahjuga midagi, kyll aga saab teada, mis on tema sees :) kuskil on suurem ummistus, mis vajab veel yhte auku ja korralikku harjamistööd lõõrides.
Remondi tegemine talvel muidu on ebamugav - kylm on, pime on, kui just prozhektoreid ei põleta, materjalid niisked, värvid kuivavad lõputult kaua. Aga tasa, tasa liigub lumehelves, tasa, tasa nikerdan onnikest.
Kui hyva lugeja veel aru pole saanud, siis ma ei armasta ehitamist.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu meelest oled Sa juba poole aastaga mägesid paigalt liigutanud, sest majas ja aias on tööd tehtud mehiselt. Iga minu tagasihoidliku visiidi ajaks on jälle asjad suure sammu edasi liikunud. Mina ainult imestan ja imetlen.
Sa oled ikka üks äraütlemata tubli ja vägev naisterahvas :)

Morgie ütles ...

Kas Rajaleidja keskusesse oled pöördunud poisiga? Teoreetiliselt peaks just sobiva kooli otsimine nende asi olema. Iseasi, kui palju teie kandis neid võimalusi on.

Morgie ütles ...

Vajadusel saab kindlasti aasta jagu koolipikendust, et jõuaks veel lahendusi otsida.

mustkaaren ütles ...

Aitäh, hea Algusestpeale, eks tuleb siputada, muidu ei saa roosat magamistuba ;)
Rajaleidjas on meil mingi järjekord. Kuna see on MTY, siis pakuvad nad sotsrehateenuseid, mitte kliinilisi uuringuid, ja nende viimaste jaoks tuleb Tartu vahet sõitma hakata. Tartu ei ole kyll kaugel ja lapsele hää koht koolialguseks saab mitme targa asutuse abiga ikka leitud. Mind pahandab md asjaolu, et laps on saanud juba 3 komplekti uuringuid, mille tulemused on ikka segased nagu mudilase jutt. Ma ei saa ju rehaplaani ega soovituste nimekirjaga erikoolidesse vehkima minna, nemad tahavad konkreetseid suunamisi diagnoosidega.

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

oh, sul pole isegi talveaknaid ees!
No kes see seda ehitamist armastab! Iseasi, kui rahakott puuga seljas. Siis oleks hea lihtne :)

Ise Hakanud Lillekasvataja ütles ...

Koos tugiisikuga lasteaeda, kui muud varianti pole ja diagnoosimine võtabki aega. Sa ise ka ei tahaks, et su last liiga pealiskaudselt koheldaks. Aga see edasi-tagasi loksutamine on muidugi nõme.

Anonüümne ütles ...

Aga Tartu Rajaleidja peaks ju konkreetseid uuringuid ka tegema, peale rehabilitatsiooniplaanide pakkumiste. Ja selle alusel ju ka diagnoosi välja selgitama.Esimest korda kuulen et Tartu Rajaleidja hakkama asjaga ei saa. Olen kuulnud ka, et Masingu Kool Tartus tegeleb autistlike lastega.Ja selle juures on ka nõustamiskomisjon. Aga kas ise ei saa kliinilisi uuringuid taotleda? Tegelikult saab muidugi võtta aasta veel koolipikendust, aga see ei lahenda jah asja. Jaksu ja jõudu. Fännan väga Teie luulet.
Maria