13 juuli 2015

Puust ja siniseks




Käisin jälle puitmaterjalidega mängimas. Teekonna sisse mahtus kyttepuidu sõidutamine lõhkumisplatsilt kuuri alla, loomulikult puust instrumentidega muusikategu, kasvavate puudega paksult ylekylvatud maastikul rahvateatri imetlemine ja veel mõndagi puist, sh vihma käes pinde ajama hakanud isiklikud oksakohad, höhö. Aga vaadake, kaelavalu jms issanda vitsad ununevad ära, sest on igapäevased ja igavad, aga Krabi Kylateatri järjekordne võrukeelne näidend jääb kogu eluks mu mälusse. Antud lugu räägib vanapaarist, kelle 12 poega on välismaale tööle läinud, jäänud ainult õiglast tasu ja ametit mitte leidnud kerglane tytreke. Äkki ilmub Ametnik, kes tutvustab uut Seadust. Selle järgi peab pererahvas vastu võtma, toitma ja katma piisaval hulgal pagulasi, jätkuvat kõigile ja jäävat ylegi. Esimene pagulane on Ali-Baba ja teine on jänes. Peretytar tahab Ali-Babat endale meheks, et teisi tydrukuid kadedusest lõhki ajada, Ali-Baba ja peremehe iidvana isa tahavad jänest ära syya, sest pererahvas on vaene, vahepeal ilmub suvitama Ametniku Abikaasa, keda pere meessoost liikmed põõsastes passimas käivad... Läheb mölluks ja lõpuks jooksevad pagulased laiali... Peen huumor, karakteritesse hästi sobivad näitlejad, dynaamiline ja kaasaegset poliitikat ning muid kombeid hästi kajastav rahvateater.
Terve Lõuna-Eesti on praegu nagu yks tore suur lilleaed, mee magus hais täidab ääremaalaste lahjasid kõhte ja õitsvaid niitmata kruusakynkaid on rohkem kui iluaedu terve rikka ja eduka riigi pääle kokku. Ma pidin jälle täislastis maanteelaevukes... Päästeparvekest roolima ja seepärast on kogu eepilisest koriluskäigust ainult paar tagasihoidlikku klõpsu Võru linna siinpoolse serva tanklaäärselt muruplatsilt. Kas pole ilus.
P.s. Abielu on nõme. Ma teen sellest yhe laulu yhele mikrofestivalile.

5 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Ja ometi! Vaatamata kõigele teeb rahvas tesatrit, ka seal äärealal ja see on ju ometi hiiglama positiivne :)

MUHEDIK ütles ...

Ja ometi on need niitmata aasad ja Su ettevõtmised ja see teaater ju ülitoredad asjad :)

mustkaaren ütles ...

Jah, ja kuidagi ei tahaks, et see meie tagasihoidlik suvi, milles pole aroomiroose ega tamarinde, ainult maasikad, maranad ja karikakrad, kuu aja pärast otsi kokku hakkab tõmbama. Praegune ilu ja soojus laeb patareisid õige mitmeks järgnevaks kuuks.

Krissu ütles ...

Kindlasti võib see Lõuna- Eesti olla niimoodi taimedes võrratu. Loodetavasti see ilu kosutab vaatamata muudele mittekosutustele.

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Einoh, selle teatritüki sisu.