28 aprill 2015

Alternatiivsed sõnnikuloomad


Ilm on ilus ja, nagu yldiselt aedniku ja maalikunstnikuna tuntud poeet Rahmeldaja kirjeldab, taimed purskuvad maa seest välja. See teeb kõiki rõõmsaks.
Aasta esimesed rohimised tehtud. Kilemajas till ajab esimesi pärislehti. Pelargoonid, fuksiad, kallad ja teised kilekatte all juba hakkamasaavad kultuurid sinnasamasse lisakile alla viidud. Alla kompostipeenrasse kolitud ylemistest lillepeenardest leitud pärna, õunapuu ja veel mitmed seemikud. Hortensiaid ja osasid roose yksteisest kaugemale liigutatud, eelmisel suvel trimmeriga puruks lastud ja lootusetud elupuud hekkides välja vahetatud. Kaevatud, saetud, kärutatud, koristatud, lohistatud.
Seda kõike siis tegelt mitte eile 8-17, vaid 2 viimase nädala sees lisaks muudele majatöödele.
Ja kutsikate sõnnikupatarei jaoks leidsin hea koha. Umbes seal, kus ma laupäeval elupuid kolisin. Vaat seesama Isake Stalini ajal alustatud prygimägi kuuri taga ootab haljastuslisa ja täitepinnast. Sinna mahub palju sitta.
See on siiski oluline, sest sugugi mitte iga ainet ei saa lihtsalt õue põõsasse visata või hooviserva virna sättida. Aga tulevaste suurte puude jaoks kasvupinnase kihtideks kyhveldada sobib paljugi, mida päikese kätte ei pane.
Huvitav, millal kutsikad avastavad kaevamise võlud, ja mida nad siis kaevama asuvad.

9 kommentaari:

Milda ütles ...

Aabrami nähes ei kaevanud ega kraapinud ega istutanud esimesel aastal midagi ja usun, et tänu sellele ta eriline kraapija ja kaevaja ei ole

Krissu ütles ...

No ikka nii palju oled jõudnud! :)

Eve Piibeleht ütles ...

Oh, kui tubli võib inimene olla. Mina registreerisin täna eelkõige fakti, et peenardes purskub suures koguses naati.
Emme üritab Mihklile küll pommikraatrite kaevamist õpetada, aga siiani pole poja vedu võtnud. Ainuke tõsine kaevur selles pesas oli Sissi. Tunnen ta uuele perenaisele kaasa.

Fideelia ütles ...

Nii armsad kutsud! :) Oleksin eelmisel aastal äärepealt samasuguse kutsika võtnud nagu see kollane, aga see siiski jäi ära ning kui nüüd mõtlema hakata, ei oleks ma sel juhul enam hiljem kassi juurde võtnud ja siis poleks mul praegu suurepärast Buffyt.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

hea, et sitale väärikas koht leitud, see alati väärt varandus olnud :D aga kutsid on ikka väga armsad :)

elfriide tramm ütles ...

see must on ilus! Koer!

Futu ütles ...

Sitt on elu alus. Morgani väetused kolisid tavalisse kompostihunnikusse ja aasta peale tuli seda...no ikka tuli. Oluline rikastav lisa umbrohule ja toidujäätmetele.

Anonüümne ütles ...

Ma ei julge meie tüdrukutele küll neid fotosid näidata, nad hakkavad jala Inglismaalt Sinu poole kõmpima:)

mustkaaren ütles ...

Ma tulen teile Hulli paadiga vasta.