03 mai 2012

poeetiliselt ahnusest

Kaaren on see tydruk, kellel lapsena oli v2ga v2he m2nguasju. J2rgnevad aastad t6id koliskoorile ysna v2he lisa. Vaene aeg, revolutsioon, teadagi, meil k6igil oli raske, paigat pyksid jalas, varjuta lambipirn laes ja ajaleht laualinaks. Ja loomulikult tehti vahet, kes on paremat kuube ja uuemat m2ngukanni v22rt - eks ikka perepoeg, mis see tytresitt ikka tahab, tema leppigu teenijaelu ja tagasihoidliku t88riidega, no mis asju talle peale luua ja supikulbi veel vaja.
Ometi l2ksid vanemate 6petuss6nad k6ik metsa, linna litsiks l2inud tytreraibe 6ppis ametid, soetas pere ja hankis kinnisvara. Ei saa ju kaugemate esivanemate himusid, oskusi ja andeid keelata... Kui seal seisavad puusepp, 6mbleja,  pillimeister, p6llumehed-naised ja mitmed muud meistrid, kes soovivad oma pea ja k2tega iseendale v22rt elu luua, mitte m6tlemata, tahtmata ja 6ppimata teist orjata...
Vanade manas6nadest vabanemine v6ttis palju pikki aastaid ja t6i kaasa yksjagu kurja ning 6petas, et tervisele parem, kui sina oled oma maailma ainus jumal. Kuid siis tuli uus sajand ja 6nnistas meid k6iki tarbimismaailma hyvedega. Kaaren on muidugi ihne tydruk, tema iga pahna peale raha ei kuluta, sest pere on suur ja kuninga maksukogujad ahned. Kuid p2rast esmast elimineerimist j22b siiski veel kyllalt kraami,  mis tema v2ikesed hallid silmad p6lema ja pisikese sydame erutusest p6risema panevad, on siis tengelpung t2iem v6i tyhjem.
Need asjad kuuluvad eranditult maailma kaunimaks muutmise arsenali. Suurt autut on vaja selleks, et t6husalt liigutada suuremat hulka meeldivat mateeriat, ja et ykski lausa maas vedelev linooliumi-rull v6i lauavirn ei j22ks ilma hooletuks hooleks ainult sellep2rast, et hetkel polnud taskust haarata veoteenija palkamiseks vajalikku sadat euri. Head fotoaparaati tarvitub siis, kui silma alla, ja kes meist ei naudiks head visuaali, satub kauni kompa ja harmoonilise valgusega ajalis-ruumiline objekt, ja et tehnilistel p6hjustel ei j22ks midagi kaadrisse kinnitumata, inimese m2lu on ju lyhike. Korralik t88riist peab riiulis seisma, kuna 6ige maakas teeb oma rahakirstu ja abieluvoodi p6hjalauad loomulikult ise. Ka heegeln6elad, vardad, 6mmelusemasinad peavad j2reltuleva p6lve tervise huvides alati soojas seisma. 2rme unustame ka korralikku pakki akvarelli- ja vatmanipaberit ja kastit2it joonistusvahendeid ning viisakat virna seina-, lae-, p6randa jne v2rve ja lakke. Selle v2ga vajaliku mandi seas v6tavad veel aset ka digividinad teksti, pildi ja muusikaga toimetamiseks, sest peale tuima h88veldamise, pesemise ja kaevamise peab inimene ju ka oma k6rvu hellitama. Ning loomulikult juba mainit j2reltulev p6lv, keda 6petada kogu seda kraami kasutama, et neil oleks oma elu alustades korralik kapital erioskusi, ja et nad vajadusel oma vanu vanemaid lahkesti aitaksid, sest inimene on ju loomult armastav ja abivalmis.
Et suurema osa aastast kestev kaamos maaka hinge v2hem muserdaks, on k6ik aknad h6ivatud soojadelt maadelt toodud haruldaste taimede ja elajatega, kelle lopsakad lehed ja armas siblimine tuletavad meelde sooja suve ja rammusat, toitvat rohelust.
Sellest viimasest nyyd. Kui hyva lugeja on mu kogumiskirest veidi aimu saanud, siis on ehk veidi m6istetavam, miks ma ei suuda ausa naise kombel leppida paarikymne pelargooni ja kaktusega, vaid igatsen lopsakamat ilutaimendust. V2rvid ja vormid k6nelevad minuga, ytlevad ilusaid ja armsaid s6natuid s6nu. Ja mina, ilutu, v6tan nende ilu kaitsta ja kasvatada.

Kommentaare ei ole: