04 märts 2012

Kurat! (S6im ja hala Canna indica teemadel)

Mul puudub igasugune soov olla eba6iglane ja kiuslik, kuid t2na on mu meel paha. Vastikud aiakaupmehed, vastik loodus.
Asi puudutab kanna (Canna indica, mis on suht enamuse aedkanna sortide ema) sorte (C. x generalis), mis meil iluaianduses kenasti saada on. Ka mulle meeldivad nad h2sti, sest 6ige rammusa ja p2ikeselise kasvukoha peal t2navad nad aednikku lopsaka kasvu ja ka m6ne kena 6iega. Kuid mul on kanna juurikate suhtes olnud paha 6nn ja lohakas k2si. Vist.
Esimese kanna juurika ostsin... 5? 6? 7? aastat tagasi Aias6brast. Hr Lembit K. ytles, et hollandist toodud juurikatel on omad kiiksud, kanna juurikad kipuvad m2danema minema, ja andis yhe juurika veel kauba peale.
Plutitasin teist, puhastasin ja tupsutasin s8epulbriga, aga ikka nad, rajakad, suutsid poole suve ajal maha m2daneda. Kehvakesem enne, tugevam paar n2dalat hiljem. Ei sobinud neile meie p2ike komplektis kylma vihmaga, too oli vastik suvi ka.
Siis oli paar kannavaba aastat.
Eelmisel aastal ostsin kohe palju kannajuurikaid, vist mingi 4 tykki. Aprillis-mais, kui juba ise autoga s6ita sain. Nautisin allahindlusi nagu tyypiline laste ja kodumaal t88tava abikaasaga maakas:)  Igasugu poodidest v6is neid leida, kuigi tootja ja p2ritolumaa olid samad.
Puhastasin, l6ikasin, s8epulberdasin, kuivatasin, istutasin. Muhvigi. Muide, yks juurikas oli juba ostes eluj6uetu - peaaegu tyhjaks m2danenud... teised l2ksid, nagu hiljem vaatasin, potis turba-mullasegu sees hallitama, m2danema jne. Vale, liiga turbane (kergesti seenetama kippuv) mullasegu? Poest liiga hilja ja liiga m2danenuna ostet juurikas? Rumal koonerdamine kangete fungitsiidide ostmise koha peal?
Sygisel ostsin Jardini aiandi allahindluselt 2 potikannat. Nemad esindavad hoopis teist koolkonda - ilus talvitumine, terve ja kobe juurikas. Ma nimelt lasin neil oma potis talvituda, aga ei kuivatanud p2ris 2ra - iga paari n2dala tagant tilgutasin 6ige ettevaatlikult vett, et soojas toas juurikas ei mumifitseeruks. Ja praegu on neil juba ilusad rasvased juured risoomi kyljes, just seal, kuhu viimase kuu aja niisutusvesi jooksis. Armas Jardin, ma t2nan sind ilusate ja terete juurikate eest!
Eile viis abikaas mind mu suure pahameele ja kurbuse sees korraks paari aiapoodi jalutama. Ostsin j2lle yhe aedkanna. Ilus  kahev2rvilise 6iega ja punakate lehtedega lille pilt, hind, ee, kliendile soodne. Muide, poes riiulil oli enamus juurikaid musta v2rvi ning paki sisu l6hnas kopitunult. Siiski leidsin yhe kasvava otsaga risoomi, mis tundus teistest suurem, st raskem ja elusam olevat. Kodus avanes selline pilt - ilus, kaheharulise elusa otsaga juurikas, kuid j2medam, vana haru m2rg ja m2danev. Mitu nooremat haru kahtlases seisukorras, osad neist murdunud ja mustad. Juurika kyljes punt m2rgi, surnud juuri. Ja m2daneva risoomiharu juures sibamas needsamused, kes surnud taimosasid syya armastavad, aga muul ajal lillepottide p6hja all elavad.
Ei, ma ei loobu. 2.70 v6i v2hem, olenevalt poest ja myygist, ei ole katsetamise eest liiga k6rge hind. Nyyd ma tean, et kanna juurikaid osta tasubki ainult siis, kui nad on just v2rskelt maale toodud, mitte aga paar kuud poeriiulil aeglaselt surra j6udnud.  Ja kui juurikas on muutunud meeldivalt odavaks, allahindlus on 30, 40, 50, 70 %, ei tasu odava hinna yle 6nnelik olla - nuusuta seda pakki, katsu turvas juurikalt k6rvale raputada, uuri l2hedalt silmaga, 2ra yldse h2bene! Kui tugeva kestaga, mitte v2ga mahlane ja vintske sibulaline nagu gladiool, lauk, liilia kannatab puhastada ja ikkagi kasvama l2heb, siis aedkanna oma mahlase ja erip2rase juurika, botaaniliselt 6igesti - risoomiga, ei ole nii vintske. Mahlane ja 6rn maa-alune osa maitseb seentele ja bakteritele v2ga, nende ostmisel tuleb olla kogenud ja karm.  Ja kodus tegutseda kiirelt - pakend minema, pesu (soov KMnO4 lahus, mitte paljas vesi), l6ikus, pulber, kerge kuivatamine, mitte liiga turbane, soovitavalt mineraalsemat laadi kasvupinnas, v6imalikult p2ikeseline kasvukoht. Algul kasta v2he, pigem v2hem kui lahkesti ja palju.
Ahjaa, yks pakijuurikas elas meie juures 3 aastat, aga eelmisel, seljal6ikuse-talvel kuivas 2ra (vt kerge niisutamise kohta eespool), samuti hindamatu kogemus...
Ma tean kyll, et kannade kasvatamine ei ole lootusetu katsetamine ja rumal raharaisk. yks tuntud daam kollektsioneerib ja kasvatab juba palju aastaid neidsamu kannasid. Kui ma 6ieti m2letan, peab ta juristi-ametit, aga sellisele inimesele on omane ka ylim hoolikus ja t2psus, eelt88 ja korrektne tegutsemine.  Eks tuleb endalgi hakata iseloomu ja t88v6tete t2psust kasvatama, sest see, kes suudab purjetada peipsil, ei saa hakkama Sigtuna all.
Mis oleks maailma aja- ja aialugu ilma uudishimuliketa?

5 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Aitäh info eest. Ostsin minagi endale sel aastal huvi pärast paar kannat. Ületalve neid siiski pidama ei kavatse hakata, pole sellist kohta.

MUHEDIK ütles ...

Mul pole küll absoluutselt mingitki kogemust kannaga, aga kui Sa oled uudishimulik, äkki proovid üsnagi lootusetutel juhtudel neid võtteid, millega olen päästnud aediirise risoomid kui nad on mädanema tikkunud või on tegu olnud halva istutusmaterjaliga.
Ma lisan sellele lillale veele ka alati purustatud küüslauku. Sellist lahust kasutan alati ka enne tervete risoomide istutamist.
Haigete puhul- kui risoomid on puhastatud (lõigutud) olen pistnud risoomid umbes 10 minutiks pesuvalgendaja 10% lahusesse. Sobivad kõik, mis sisaldavad klorinooli (Dosia,Ajax) ja siis peale sellise vanni kuivatamine, puuderdamine söe vms. See leotamine on alati aidanud ka kõige hullemate juhtude puhul. Peale istutamise olen mõnd aega kastmisega ettevaatlik ja siis kasutan seda esimest starterilahust(lilla+küüslauk)

isehakanud lillekasvataja ütles ...

ahh nii
Aitäh info eest. Mul on kah juba mõnda aega kiusatus mõnd kannat kuskil oma peenardes toretsemas näha, eks ma tean nüüd juurikaid ostes kriitiline olla

mustkaaren ütles ...

Ait2h, Muhedik! Kyyslauk on ju looduslik antibiootikum, aga pesuvalgendajast kui taimekaitsevahendist polegi varem kuulnud (sest pole sygavalt aiahuvilisi tuttavaid. Kui klorinoolisisaldus on p6hiline, siis sobivad ilmselt teised taolised kemikaalid ka (peaks Ace koostisega tutvuma, see seisab muidu niisama, ma kasutan rokaste pindade puhastamiseks tuhka). Katsetustele!

Mari ütles ...

Ma olen kannasid kasvatanud ja erilisi probleeme nendega pole ette tulnud. Kõik, mis olen kevadel potti pannud, on ka kasvama läinud. Ühel aastal aga viisin liiga vara välja ja siis kärssasid küll külma tõttu ära. Aga kasvatasid uued võrsed peale, mis aga tol aastal enam õitsema ei jõudnud minna. Ära jäta jonni, proovi ikka, õied on ju megailusad! Ära unusta ainult, et kanna tahab eriti rammusat mulda, ma kaevasin hobusesõnnikut iga risoomi alla.