06 veebruar 2012

Sooja mulda

Mu abikaas, kes teatavasti on kylmamees, tegi aastate eest yhest mahakantud poe-kylmakapist (teate kyll, saku ja allekokk ja need teised klaasustega) soojakapi, see k2ib nii, et kylma-agregaat maha ja kyttekaabel sisse. Kapis on olemas luminofoorlamp ja temperatuuriregulaator, riiuleid ja kandureid aseta ise nii palju kui meeldib. Sel aastal olen juba kylvidega algust teinud - kapis soojendavad mehhiko vanikkuljus, kollane tokkroos (2mma kingitud seeme, v2ga haruldane asjaolu), maasikas ("Temptation", pidi olema remonteeruv sort), mitmed maitsetaimed nagu basiilikud, liivatee, myndid, aniisi-hiidiisop, rosmariin jt. Lillekestest veel lobeelia, mida ma selle 6rnuse p2rast armastan. Petuunia on samuti tore taim, peenras suudab ta n2idata tublisid sportlikke kasvutulemusi, potis kahjuks mitte niipalju. Sel aastal kylvan lokilist, kirjut ja kindlasti veel m6nda. Kas keegi t6esti arvab, et lilli on suvel liiga palju? V6i maitsetaimed on tarbetud?
.............................................
Minu selle aasta ostude hulgas figureerivad eksootilised ronitaimed, eriti oalised. Eelmisel aastal ostsin Sperli vanade kultuuride seeriast mh lattuba, mille kaunad tulidki, nagu reklaamitud: pool meetrit pikad ja k6verad. Sel aastal teritan samuti silma lattubaderiiulile - Blauhide oma imekena kasvu, purpursete varte, 6ite ja viimaks ka kaunadega on kindlasti veel ja veel kasvatamist v22rt, samuti kordan seda "Hollandi madu-uba". Ootan huviga, mida kaupmehed hooaja edenedes mulle veel pakkuda suudavad:) Ja ei saa ma tuhka p2he raputamata - huvitavate kultuuride seemnete korjamine on meeldiv ja kasulik, kuid suve l6pul tuleb bakternakkuste ja seente ylikylluses v2ga hoolas olla, v6i muidu... Lasin seemnetel kypseda, kuid oakesed s88di nahka... luban, et sel aastal olen hoolsam.
.............................................
Kuna mu kaine m6istus ei ole kuigi kaine ega j2rjekindel, ei suuda ega tahagi ma kogu 2rkveloleku ajal keskenduda elu kiire, raharohke ja ordinaarse arendamisega. Kui on tehtud piisavalt ebameeldivaid, aga h2davajalikke t8id, vajab hingetassike t2itmist. Tydinud ja v2sinud hetkedel manan silme ette krudiseva kruusaraja, leitsakus lendlevad liblikad, eluj6ulised kasvud, lopsakad k6ikv6imalikes v2rvides lehed, soojas l6hnavas 6hus kiikuvad maitsetaimed ja kujutlen, et olen seesama Rapuntsli-emand. Eks kunagi tuleb ka see hetk, kus printsid ja printsessid hakkavad torni all h6ikuma ja mina, vana n6id, pean vaatama, et Rapuntslile liiga kergats ratsamees ei trehvaks.


6 kommentaari:

haavaemand ütles ...

Oehh... Küll Sina ikka oskad sõna seada! Ja ei saa salata, muidu minu mitteväga kade hing tegi Sinu valgustatud termokapi peale jõnksti praegu. Mõned ikka elavad hästi! :)
See on väga vahva, et oma toimetusi siin kirjeldad. Olen nagu ablas (varavarakevadine) kiskja, kes on mulla- ja külvinäljas. Heameel on vähemalt lugeda!

Eve Piibeleht ütles ...

See soojakapp kõlab ahvatlevalt küll. Kuigi viimase nädalavahetuse temperatuuride juures poleks meie peakaitse vist enam ühtki lisaagregaati välja kannatanud. Ma ei julgenud õieti kohvigi keeta...

isehakanud lillekasvataja ütles ...

Olen ka mõelnud, et oleks tore maasikatega katsetada aga olen kuulnud, et nad on algul väga aeglased ja vaevalised

MUHEDIK ütles ...

Peaks ka oma seemnevarud üle vaatama, aga termokappi (mis väärt riistapuu!!!) mul kahjuks pole, nii, et sellega on vist veel aega.

mustkaaren ütles ...

Haavaemand, igal aastal on just need esimesed topsikud k6ige magusamad, kui maa veel lume all:)
Thela, elekter on meilgi suure koormuse all. Ma ei pannud kytteprogrammi sisse, kuna 36w lambitoru on ise ka tugev soojaallikas, soojemas ruumis tuleb kapi ust lahti hoida, sest valgus kytab yle.
Lillekasvataja, ma olen maasikatega latsetanud mitu korda. Need kylvatakse nagu lobeelia jt peened seemned mulla peale ja siis peab kylvin6u hoidma klaasi v kile all ja parasjagu 6hutama, samuti tuleb j2lgida hallituste ja m2danike v6imalikku teket. Maasika kylviprotsent on suhteliselt hea. IMepeenikeste t6usmetega on muidugi tegemist, samuti on nad v6rreldes t2iskasvanud taimedega ikka v2ga pisikesed ja vajavad tublit toitmist, aga maasikas iseenesest ei ole kapriisne kultuur.
Muhedik, kylvikapp on lahendus siis, kui pereliikmed ei soovi n2ha tordikarpidest ja laualampidest mikrokasvuhooneid;) kuna p2ris mitmed kylvid (maitsetaimed, siilikybarad, soojamaa ronitaimed jne jne) tahavad pikka ettekasvatamist ja sooja tuba, siis kes see j6uab topsimajandust muidu kontrollida. Ma olen lihtsalt ebapraktiine tegelane ja armastan eksootide kylvidega katsetada, selmet kapsa ja rabarbriga leppida nagu mu esivanemad:)
P6hiline kylviaeg algab ju siiski m2rtsis-aprillis, kui p2ike juba soojendada jaksab ja toataimedegi kasv hoo sisse saab.

Lendav ütles ...

Mu isa tegi paarkümmend aastat tagasi vanast külmkapist inkubaatori. Soojust andis hõõgpirn piisavalt, tibusid tuli mühinal. Kasvurõõmu ka sinu botaanilistele tibukestele!