29 veebruar 2012

Peenem pere seemnesahtlis

Aedniku aasta k6ige magusam osa on n8 hilistalv - aias labidas veel mulda ei l2he, aga kui toas leidub vaba ruutmeeter, millele teised leibkonnaliikmed ei pretendeeri, siis saab :) emakese maa elustamisega pihta hakata. Teatavasti suur osa ilutaimedest tuleb kaugelt l6unamaalt, kus taime elutsykkel on palju pikem. Ja et meie imelyhikese suve jooksul j6uaks taim 6isi n2idata ja viljuda, siis peab m6nda kultuuri 3-4 kuud siseruumides ette kasvatama. Nii iluaianduses kui ka k88giviljanduses hakkab t88 pihta juba veebruari esimestel p2evadel, kui v6ib alustada lobeeliate, petuuniate, ronitaimede, pelargoonide jpt k2ep2raste kultuuride kylvamise, ymberistutamise ja pistikute juurutamisega, et mai keskel juba esimesi 6isi n2ha.
Et ma oma tegemistes sugugi m66tu ei pea, ei yllata muidugi kedagi. Pereliikmete mullaga terroriseerimise v2hendamiseks meisterdatud kylvikapp, end. 6llekylmik (nyyd siis kylvik), on kylvitopse ja karpe peaaegu t2is. 22.02. k.a. tehtud kylvidest on yleval juba astrid, 2mma kingitud kollane tokkroos ja mulla peale k2ivad peened seemned. Kylvireegel ytleb, et mida peenem seeme, seda 6hem mullakord peale pannakse. K6ige peenemad seemnekesed pudistatakse lihtsalt mulla peale, ja p2rast (soovitavalt pritsiga) ohtrat kastmist kaetakse kile, klaasi vm-ga, et peen kylv ei kuivaks. Siis tuleb karbike asetada valgesse ja soojasse kohta ja j2lgida. Et oleks niiske ja soe ja valge. See, mis on valge inimese silmale, nt keset tuva laual, on taime jaoks tegelikult suht pime. 6nnelik on see aednik, kes saab oma kylve rahumeelega piisava hulga lampide all valgustada, kui akendest ei j2tku. Kui kylv on idanenud, tuleb taimekesed t6usmep6letiku (see on v2ga kiire ja surmav taimehaigus) v2ltimiseks asetada valgemasse ja jahedamasse, toatingimustest aknal piisab t2iesti, ning oodata p2rislehti ja pikeerimisaega. Ka ebapiisava valguse k2es v2ljavenimine ei ole noortele taimedele hea, sest hiljem j22vad taimed k6veraks, hapraks ning kipuvad kergesti haigeks j22ma.
Minu k6ige tillumad on sel kevadel sinilobeeliad. Ilus valgesilmne sinine 6is, nagu reklaamtekst pakil lubab. Samas m66dus on veel tubakas Nicotiana sylvestris ja petuunia (on mingi lokiliste segu), mida ma ka kylvasin. Veidi j2medama seemnega valgusn6udlik kultuur on (sidrun)monarda (ja loomulikult teised monardad ja mitmed huul6ielised maitsetaimed, mida ma j2rgmisena kylvan), mis samuti katmata idaneda soovib, ja rosmariin.  Aga viimase suhtes olen skeptiline - tema sugulane lavendel pidi soovima kottpimedas t2rgata ja kes neid sugulaste asju teab, alati tuleb kaotusteks valmis olla.
Pildil on akvaariumikattele 120 cm 2x36W p2evavalguslambi alla asetatud lobeeliakylv koos m66dupuuga, n2ete samuti, kuidas seda tuleb iseloomustada s6naga "udupeen".  Ma t6stsin alles idulehtedega taimekesed kontrollitud keskkonnast 20-22 C juurest ummuksist v2lja, et nad juba toatemperatuuril u 18-20 C, mis langeb 88siti 16-ni, karastuksid ja liiga soojas ning niiskes hallitama ei l2heks. Nyyd tuleb neid ainult kuivamise suhtes j2lgida. J2rgmisel n2dalal pikeerin, enne kui nende juured liiga pikaks kasvavad.
...................................
Seda on oodatud, nyyd on see k2es.
...................................
Vabandan suurendamatu pildi p2rast. Kuna androidmarketist t6mmatud bloggeriapp tunnustab ainult sellist pisikest formaati (guugli kaudu avanev blogger ei n2e androidiga riista kettaseadet ning ei leia pildialbumeid yles), j22vad peenemad detailid pikslite-klotside servade taha ja selle vastu ma ei m6ista midagi ette v6tta. Pildituna ka ei taha olla:) ootan uuendusi...


7 kommentaari:

Tii ütles ...

Külvata on ju väga tore, kuid kus sa küll kogu selle peenikese pere maikuuni majutad? Loodetavasti sa tead, mis teed ja sel suvel on su õieaiamaa tihedalt kirevaid lilli ja pikakaunalisi ube täis. Hiinlased keelasid äsja koolides igasuguse aedubade serveerimise, sest sealsetes suurtes pottides ei suudetavat tagada vajalikku 10-minutist keemisaega. Indoneesias aga serveeriti rohelisi tooreid kaunaajuppisid salatina (ei tekitanud mingeid probleeme). Kõik sordid ei pruugi muidugi ühtviisi ja igaühele mürgised olla.

mustkaaren ütles ...

Ei muretse ma selle p2rast:)
Pisisid pannakse 3-4 tk yhte kasvuanumasse ja mis yle j22b, l2heb sugulastele ja tuleb puudugi, kui huvi j2rgi otsustada - eriti pension2ridel ju raha pole. 2mm n2iteks peab ylal t88v6imetut t2ikasvanut poega ja s6brannadel on oma laste k6rvalt samuti iga kopikas arvel ning aknalauad peavad puhtad olema... Mul on see haruldane luksus - tugev ego, mis ei lase oma vajadusi teistel maha tallata. Ja yks mu vajadusi on taimede kasvatamine. Kahjuks on see vajalik osa mu ajutraumaj2rgsete h2dade leevendamiseks kui tegevusteraapia. Ma leian, et pereliikmetel on kohustus yksteise hobisid aktsepteerida ja on 22rmiselt inetu nt meeste komme oma ego kergitamiseks naisi nende paari toataime vms suht pisiasjade p2rast pidevalt m6nitada - kahjuks on selline tegevus yldiselt levinud ja "heaks tavaks" vist kyll igas toataimi omavas kodus.
Aeduba on yks mu lemmikumaid k88givilju. Hautistes (siga, veis, isegi kana) omandab ta erilise rammusa, samas 6rna maitse. Ja toitev on ta ka. Kuna meid on peres 6 inimest, siis on oluline ise toidulisa kasvatada ja talvekski sisse teha, sest me ei ela mingis heaoluriigis.

Helve ütles ...

ma imetlen samamoodi petuunia ja lobeeliakülve. kuidas võib nii imepisikesest taimehakatisest kaunis lill kasvada!!!

aga jah, kui elad maal siis on peaaegu nagu iseenesestvõetav omakasvatatud marjad, puu- ja köögivili.

aga minu mees küll ei porise pottidega täidetud aknalaudade pärast. tassib veel istikutemullagi mulle koju kätte.

MUHEDIK ütles ...

Pisikesed kui linnupojukesed, armsad:)

Aga minul on endal see kiiks, et aknalauad peavad olema täiesti puhtad igasugu kolast. Ma küll külvan, aga vean akna alla ühe vana laua, kus kõik potsikud-totsikud reas, seal on taimedel ka pisut soojem kui vastu külma klaasi nõjatudes, samas aga valgust piisavalt

Ja sellega ma ka päri pole, et pensionär mõnd taime osta ei suuda, kõik oleneb sellest, mismoodi majandada.

mustkaaren ütles ...

Muhedik, Sinu kommis on 6iged ja ilusad laused. Mis puutub taimede kallidusse, siis m6ne inimese jaoks on harjumusp2rane toidupoes korvi laduda kiireltkaduvaid valmistoite, samas kui viu-viu, raamatud on ikka nii-ii kallid ja 1-eurine pysiktaim talumatult kallis...
Muide, meil ei olegi aknalaudu. Kunagi tegi meister vanadest t88stushooneakendest meie majale sobivad, kuid ei viitsinud v2rvida ega hingi panna, et noh, ajutine v2rk, ja lasi need lihtsalt ehitusahuga ette. Ma vaatasin, et

mustkaaren ütles ...

...milleks ainult mina pean enda ja laste vajaduste arvelt n8 yhisesse asja panustama, ja nii j2igi.
Muide, pereliikmete terrrori kohta oli kunagi orhideefoorumis juttu. Inimesed, kellel ei tohiks raha probleemiks olla, 6iendavad ja m6nitavad taimi kasvatavate naiste kallal, nii et need oma uusi taimi peavad peitma -tagantj2rele ei ole kisa nii suur. Ja aknalaudade-teema on samuti t6sine, ja loomulikult tugevama poole ego - l2heb ju meel kadedaks ja kurjaks, kui sinust n6rgem teab sinust rohkem (Ohtrad n2ited linnas elavate tuttavate peredest). See on omane v2hem haritud rahvale, ja hariduse kylluse yle ei saa eesti rahvas t2na uhke olla, pigem vastupidi.

mustkaaren ütles ...

M6ni mees on imekiiresti unustanud, kes ostis meie majas peaaegu k6ik t88riistad, sh suured masinad metsa ja myyrit88de jaoks, ja peaaegu kogu ehitusmaterjali, sh uued uksed, m88bli, kodumasinad ja meediakraami. Ma olen praegu kunagise peap6rutuse p2rast veidi kaootiline ja v2ikese lapsega kodus, aga selline inimene on ju paaria, kelle kallal isegi valla ametnikud meelsasti oma yleolevat suhtumist avalikult demonstreerivad, konkreetsed n2ited on olemas. Ma saan ennast yhiskonna silmis rehabiliteeritud alles siis, kui hangin endale v2h 800-eurise t88koha ja rea staatusesymboleid. kardetavasti pole see niipea ega siin maakonnas v6imalik.
See selleks.