31 jaanuar 2012

Maja saab arstida. Lolluse vastu ei aita ka paikamine.

Oi, kuidas enne sellest nukast tuul puhus, ja yhe palgiprao vahelt v6is n2ha p2ikest ja kuud. Kunagise haridusasutuse aknaava oli kolhoosnike saabudes ylilohakalt suletud. Sellel majal on kymneid ukse- ja aknaavasid, irw.

Juba pealt n2dala aja v6itlen kylmavanaga, kes 88siti mu veev2rgile istub. Igal hommikul kulub mul ligikaudu 2 tundi, et veetorud & hydrofoor lahti sulatada. T2na kylmus aga ka kanali 2ravoolu k88gialune osa. Kuni -15ni oli p2ris k6bus, aga t2na v6is -25 kyll 2ra olla.
Suvel avastasin veeavariid likvideerides, et kanalisatsioon on pikemat aega lekkinud ja niigi halvas seisus koridorip6rand l2bim2da ja seinad vettima hakanud. Kiiresti v6tsin p6randa probleemse osa yles, et seinte palgiring saaks enne uut p6randat v2hemalt kuu aega kuivada. Paraku ei 6nnestunud mul perekondlikel p6hjustel tuua p6randa jaoks uusi materjale, sest 25x125x250 plaat on kuradi raske ja ma poleks neid kodus autolt maha saanud. Nii j2i p6rand osalt lahtiseks ja nyyd kiiresti papiga kaetud p6rand laseb tahes-tahtmata p6randa alt kylma sisse. Aga 6nneks annab koridori soojendada, sest sai enne hullemaid kylmi just pragusid t2idetud.
Mulle ei meeldi vaesema rahva seas levinud m6tteviis - s88me katuselt heinad 2ra ja v6itleme lume ja vihmaga, aga suvel teeme trulla-lulla, siis pole ju katust vaja. Meie maja pole veel sugugi k6ige hullem, kuna vundament on tehtud siiski kandvate vaheseintega ja kyttekehadel samuti vundamendid all - samas mu vanemate majas olid pliit ja ahi tehtud kohe mullale ilma igasuguse aluseta ja seet6ttu alumised kiviringid 2ra pudenenud-vajunud. Meil on seinaosaga h2da, sest see on tehtud suvepuidust ja kohati p2ris halvas seisus. Olen j2rjest seinu puhastanud ja pragusid t2itnud, sest h6redale seinale pole m6tet midagi panna. Kuna mu rahakott ei luba praegu p2ris suure maja seinu kohati proteesida, v2list tuulet6ket ja laia voodrilauda panna (sellele majale kitsas laud ei sobi kuidagi), siis olen toakaupa teinud seestpoolt - sein puhtaks, praod-augud kinni, 12mm papp, 12mm saepuru ja v2rv. Niimoodi saab suhteliselt kiiresti ruumid tolmukindlamaks ja palju soojemaks, kuigi see on poolik lahendus. Jah, ma peaksin Skandinaaviasse t88le minema ja uue maja ehituseks raha teenima, kuid selle raha eest j22vad mu lapsed vanemateta ja 50-le l2henedes on juba hilja pereelu alustada v6i vanemateta kasvanud juba t2iskasvanud laste probleeme lahendada, mis siis, et ylikvaliteetses puhtas-soojas kodus. See maja vajab inimest, kes kohapeal tegutseb, sest siin polnud alguses ju mitte midagi peale maja vareme - oli ainult kyttekehadeta, elektrita, mahap6letatud k6rvalhoonete vundamentidega auv22rne vanake. Kaevu pidime uue kaevama, sest vana oli m66detud naabrile ja prygi t2is pillutud, Sisses6iduteed pole siiani, oma maja ligi saame ainult yle naabri p6llu.
Nende viimaste, mitte just keeruliste asjade lahendamist, milleks oleks k6igest naabritega vestelda ja asju kokku leppida, raskendab asjaolu, et mu mees ei julge mingeid asju ajada ja v2ldib iga hinna eest kellegagi vastuollu sattuda, aga vanema p6lve ja v2hemharitud meeste jaoks pole naised inimesed, nendega ei r22gita, v6i kui, siis karjudes, neile ei vaadata isegi otsa. Minu eest on 2ra joostud v6i siis koos mingite umba-tumbadega kallale tormatud, selle asemel et asjadest sisuliselt r22kida. Muide, selle viimase n2htusega - suutmatusega probleeme lahendada ja asjadele sisuliselt l2heneda - puutun aeg-ajalt kokku ka harituma rahva seas. Neutraalset sisulist kysimust v6etakse isikliku rynnakuna ja asjaga tegelemise asemel hakatakse kiunuma ja mind isiklikult ryndama. Ma ei saa aru, millest see tuleb, see pole ju koolihariduse puuduj22k.

2 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Kanalisatsioon on sul loodetavasti oma, mitte kellegagi ühine? Siis kalla sinna paar liitrit antifriisi, sama, mis autosid külmumast hoiab. Ei kõla eriti loodussõbralikult, aga toimib ja võrreldes sellega, mis autod loodusse paiskavad, siiski tühiasi.
Torude külmumise vastu aitab vist seni, kuni maja päris soojaks ei saa, ainult küttekaabel. Mul on terve majja sissetulev trass, 40 meetrit, kaabli peal. Meil lihtsalt polnud võimalik külmumispiirist allapoole kaevata. Kordagi pole sissetulev vesi ära külmunud.

MUHEDIK ütles ...

Thela räägib tarka juttu, just antifriis on see õige vahend. Aga naljakas, et kinni külmus kanalisatsioonitoru, mis põhimõtteliselt peaks ju alati tühi olema, kas pole üldse kallet või mis. Ära võib külmuda kogumise osa.
A ma ei saa aru, mis valitud seltskonda Sa sattunud oled, meie külas, ka naaberkülades küll sääraseid imelikke probleeme pole, kõik saavad vaatamata soole oma jutud räägitud. See on küll reegel, et igas külas on oma ullike, aga meil lihtsalt sellise kiuslikuga keegi eriti ei suhtlegi, aga häda korral saab ka temaga asjad aetud.