26 jaanuar 2012

Hellalt hoitud

Teistmoodi, kui pidevalt silma peal hoides, orhideedega s6ber olla ei saagi. Kui talvel tahavad k6ik vanad head taimed puhata ja kuivada, siis orhidee ei kannata v2lja isegi n2dalakest p6hjamaale mahaj2etuna, sel ajal kui sina m6nuled l6unamaal. Ikka piserdada, t2helepanelikult ja 6igel hulgal kasta, piisavalt ja 6iges soojustemperatuuris valgustada, eikusagilt ilmuvaid kahjureid t6rjuda, lihtsalt imetleda ja kiita. No, 2-3 p2eva ehk kuskil suusatamas v6i spaas (kui sa just alla eesti keskmist palka saav eesti t88inimene v6i tema pereliige oled, siis pead endale ise koju troopika v6i suusakeskuse tegema, nagu paljud meist suure leidlikkusega teevadki)...
Vastutasuks saad pimedas igikylmas imeravimina m6juvaid 6isi, ja lehti, t6sisemad huvilised hindavad ka ilusaid juuri ja varte-bulbide-ebasibulate eluj6udu.
Mulle tasuvad sel talvel v2ga mitmed orhideed. Novembris ajasid 6ievarre v2lja mitmed kuukingad Phalaenopsis'ed, kellest Mini Mark (mini e v2ike, pisikesed valged, ereoranzhi huulega 6ied) ka 6itses - teised kannatavad kytmise t6ttu liigkuiva 6hu k2es ja ei kiirusta 6itega. Katleiadele (Cattleya) see vist aga sobib - mu vanim Kati, vist 2009. a. ost, mini, hakkas esimest korda minu juures 6itsema. Kahvatukollased-kreemikad 6ied punaste-roosade laikudega, ei l6hna. Ja yllataja - 2011 suvel toodud katleia, suurekasvuline uhke iludus - roosa 6is valgete ja kollaste laikudega, kroonlehed allapoole keerdus, kelmikas!
Mul on ainult 1 sordiline katleia, ylej22nud 7 on krantsid e ninmetud hybriidid, ostetud 2ra6itsenutena aiandist v6i Orhideefoorumi yhistellimustelt. Ma ei oska veel neile isegi ligil2hedasi aretusliine ja esivanemaid pakkuda. Samas, minu kollektsiooni koostamise aluseks pole sordiehtsus, vaid lihtsalt p6nev taimyhik, millega oma k2tt ja silma harjutada, kallid ja koopiakaitstud nimelised sordid-kaubam2rgid j22vad kaugemasse tulevikku.
Pildid: esimene on kuukinga viimane 6is, teised udused 88pildid kirjedatud katleiadest.
Vastab t6ele, et peegelkaameraga on parem statiivilt pildistada, kuna kl6psu tegemise ajal peegel v2ristab kaamerat ja kujutis tuleb veidi ebaterav. Mina ei viitsinud kolmjalaga kruvima hakata, seet6ttu on piltidel 2hmase ajaloo ja unise hilis6htu h6ngu.




2 kommentaari:

mustkaaren ütles ...

Uus Bloggeri app ei ole ikka v2ga hea. Pildisuuruse vidin on kohmakas, yleslaetud pildil on naljakas ruudustik peale tekkinud. Oh, Jumal, miks sa mind igasuguste pooletoobiste asjadega karistad?

MUHEDIK ütles ...

Äkki Sa peaksidki hoopis talveaiale mõtlema ja seepärast ka need remondid ei taha edeneda, sest mingi mõte pole veel küps. Roheline elus ruum on kõige elamisväärsem paik ja Su kogud on ikka imetlusväärsed.
Häbelikult ütlen, et mul õitseb praegu 4 kuukinga ja 6 on kohe-kohe jälle puhkemas:D

See blogger ei karista mitte ainult Sind, temaga on pidevalt mingid jamad:(